Ja vajadzēs, nošausim tos «zaļos cilvēciņus» • IR.lv

Ja vajadzēs, nošausim tos «zaļos cilvēciņus»

3
Raimonds Vējonis.
Aivars Ozoliņš

Promaskaviska valdība Latvijā pēc vēlēšanām nav iespējama, pārliecināts viens no ZZS līderiem Raimonds Vējonis

Priekšvēlēšanu intervijai Raimonds Vējonis šķita piemērotākais no Zaļo un Zemnieku savienības sarakstu pieciem pirmajiem numuriem, jo pašlaik ir aizsardzības ministra amatā. Saruna notika nākamajā dienā pēc NATO valstu vadītāju sanāksmes Velsā. Viņaprāt, militāri mūsu valsts pēc tās ir daudz lielākā drošībā.

Vai pēc NATO valstu vadītāju sanāksmes Velsā Latvija ir lielākā drošībā nekā pirms tās?
Noteikti var teikt, ka lielākā drošībā. Samitā tika apstiprināta virkne dokumentu, un pats svarīgākais bija rīcības gatavības plāns. Palielināsies karavīru skaits, būs arī komandvadības elementi – tiks pastiprināts štābs Ščecinā, un būs arī attiecīgi reģionālie štābi katrā no Baltijas valstīm. Paredzēts izveidot arī ļoti ātri reaģējošus spēkus. Tiks intensificētas mācības reģionā, tādējādi arī nodrošinot palielinātu NATO klātbūtni.

Vai mūsu NATO bāzes Latvijā ir gatavas uzņemt šos papildspēkus?
Tas arī ir viens no jautājumiem šajā dokumentā – ka jāstiprina uzņemošās valsts atbalsts, infrastruktūra. Latvijai un kopumā Baltijas valstīm ir vēl vesela virkne robu. Pirmām kārtām mums ir nepieciešamas noliktavas, kur glabāt munīciju, ieročus. Jādomā arī par dzīvojamajām platībām (tātad jābūvē kazarmas vai sliktākajā gadījumā telšu pilsētiņas) un par poligonu infrastruktūru, lai nodrošinātu pilnvērtīgas mācības. Un paralēli jāstiprina civilā infrastruktūra – lidostām, ostām jābūt gatavām, lai nepieciešamības gadījumā varētu uzņemt pārējo NATO valstu spēkus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu