Mēsli zelta vērtē • IR.lv

Mēsli zelta vērtē

4
Triju gadu laikā Aiga Rāte un Jānis Freibergs panākuši, ka Eko zeme biohumusu un augsni Latvijā var nopirkt 80 vietās. Latvijā biohumusu dārzkopji pārsvarā pērk mazumtirdzniecībā, savukārt Marokā lielākoties iegādājas vidēji lielas saimniecības.
Gunita Nagle

Ar pašironiju ģimenes uzņēmuma Eko zeme saimnieki Aiga Rāte un Jānis Freibergs atceras laiku, kad ticēja, ka ar slieku saražoto kompostu jeb biohumusu varēs pelnīt naudu kaudzēm. Lai gan lielās peļņas vēl nav, ir pārliecība, ka slieku mēsli ir bagātība

Latvijā nav otra uzņēmuma, kurā darbotos tik daudz strādnieku, cik Eko zeme ražotnē Platonē – tur viņu ir vairāki miljoni. Aptuveni tonna slieku, precizē Jānis Freibergs, kurš kopā ar sievu Aigu Rāti pirms trim gadiem izveidoja Eko zemi un tagad divatā vada uzņēmumu. Slieku darbs – ņipri ēst un taisīt mēslus jeb slieku kompostu. Tas ir viens no vērtīgākajiem augsni atjaunojošiem un bagātinošiem līdzekļiem. Pilnīgi dabīgs, satur slāpekli, fosforu un kāliju, arī mikroelementus – dzelzi, kalciju, mangānu, magniju, cinku, varu un boru. Pirmā eksporta valsts, kuras iedzīvotāji Platones slieku sastrādāto atzinuši par labu esam, ir Maroka.

Sāka ar nezināšanu

Lai gan Eko zemes darbība saistīta ar dārzkopību, Jānis un Aiga nekad nav bijuši dārzkopji. Abi ir rīdzinieki. Aiga – arhitekte, Jānis strādājis par tirdzniecības speciālistu, pārdevis dažādas lietas, sākot no motoreļļām un beidzot ar autobusiem. 2008.gada ekonomiskā krīze abus noveda pie pārliecības, ka vajadzīgs savs uzņēmums. 

«Man viss bija līdz brošai, gribējās darīt kaut ko iedvesmojošu,» saka Jānis. Viņš un Aiga bija gatavi pieņemt lēmumus un meklēt risinājumus, vēlējās izjust patiesu gandarījumu par darba augļiem. Ģimenes iekrājumi bija, vajadzēja izdomāt, kur tos ieguldīt. Apsvēruši iespēju audzēt gan cidonijas, gan sīpolus un ķiplokus, galu galā ļāva kādam lietuviešu slieku audzētājam sevi pārliecināt, ka visienesīgākais bizness ir slieku komposts. Dabai draudzīgs produkts, kura ražošana videi nenodara nekādu postu. Jānis un Aiga ir pārliecināti, ka ir pēdējais brīdis samazināt vides piesārņojumu, un abi izšķīrās par ekoloģiska produkta ražošanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu