Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Prokrievisko separātistu svētdien Doņeckā sarīkotais Ukrainas armijas gūstekņu gājiens ir Ženēvas konvencijas pārkāpums, — tā uzskata starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija Human Rights Watch. Gājienu nosoda arī Eiropas Savienības līderi. Konvencija prasa humānu un cieņpilnu attieksmi pret kara gūstekņiem.

Nedēļas notikumi pasaulē

Ukrainas prezidents Petro Porošenko atlaidis Augstāko Radu jeb Ukrainas parlamentu. Nākamās vēlēšanas notiks 26.oktobrī. Prezidents aicinājis jaunos demokrātiskos proeiropeiskos spēkus nākamajās vēlēšanās startēt vienotā komandā. Porošenko paziņojis, ka vairums šo deputātu ir atbildīgi par 16.janvārī pieņemtajiem likumiem, kuru dēļ gāja bojā Maidana aktīvisti, un par to ir jāatbild. Kā zināms, Ukrainas parlamenta atlaišanu un deputātu lustrāciju pieprasīja liela daļa sabiedrības.

Sīrijā sunnītu džihādistu grupējums Islāma valsts izpildījis nāvessodu ASV žurnālistam Džeimsam Foulijam (attēlā), bet cits amerikāņu žurnālists Pīters Tīo Kērtiss, kurš kopš 2012.gada atradās sīriešu nemiernieku grupējuma Al Nusra gūstā, svētdien atbrīvots un nodots ANO pārstāvjiem. Internetā islāmisti izplatīja video, kurā redzams, kā izpilda nāvessodu Foulijam, bet otrs gūsteknis ASV reportieris Stīvens Sotlofs parādīts dzīvs un tiek pavēstīts, ka viņa liktenis ir atkarīgs no ASV prezidenta Baraka Obamas lēmuma pārtraukt uzlidojumus Irākā.

Francijas prezidents Fransuā Olands aicināja premjeru Manuelu Valsu izveidot jaunu valdību, kas «atbilstu virzienam, kuru viņš noteicis valstij». Šis solis sperts pēc tam, kad ekonomikas ministrs Arno Montebūrs nedēļas nogalē nopēla valsts ekonomikas virzienu, kā arī Vāciju – Francijas tuvāko sabiedroto. Montebūra izteikumi izpelnījušies kritiku kā subordinācijas pārkāpums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu