Mēra laiki • IR.lv

Mēra laiki

6
Transporta dezinfekcija Daugavpilsnovada Lauceses pagastā, kur īpašā iekārtā kopš 20.augusta dedzina Āfrikas cūku mēra dēļ likvidētās mājas cūkas un mežacūkas.
Antra Ērgle

Āfrikas cūku mēris divos mēnešos Latvijā pieveicis 200 kilometru, un eksperti brīdina – ja netiks izšautas mežacūkas, kas pārnēsā nāvējošo sērgu, nāksies izkaut visas mājas cūkas

Pirms pāris gadiem Iecavas novada zemnieks rādīja savu kukurūzas lauku, kurā vairākus apļus bija izēdusi mežacūku māte ar sivēniem. Tikai tad, kad kombaina troksnis aizbaidīja kompāniju no divmetrīgā biezokņa, lauku sadūšojās izošņāt divi lieli suņi no kaimiņmājas. «Lai paēd cūciņas, tāpat vairāk par desmito tiesu viņu dēļ nezaudēju,» labvēlīgi sacīja laukkopis. Šoruden Saldus puses zemnieki vēsta – labība dažā laukā palikusi tikai pāris metru joslā gar malu, pārējais izēsts un izmīņāts. Mežacūkas ir stipri savairojušās, un tieši tās pārnēsā arī nāvējošo sērgu – Āfrikas cūku mēri.

Pirmā vēsts par to Latvijā pienāca 26.jūnijā, bet pāris mēnešos slimība no Baltkrievijas pierobežas izpletusies gandrīz pa pusvalsti, plosoties mežacūku populācijā un piekļūstot mājas cūkām. Līdz šim vīruss konstatēts 66 mežacūkām un 59 mājas cūkām pavisam 27 piemājas saimniecībās. Bīstamā sērga iekļuvusi arī vienā cūku fermā, kas atrodas Krāslavas novada Skaistas pagastā. Visās novietnēs, kur cūkas tiek nokautas, tās nevarēs turēt vēl gadu.

Kaut arī biežāk kā galvenais slimības izplatības iemesls nosaukta neapdomīga cilvēku rīcība, biologi brīdina – svarīgāk ir steidzami samazināt pēdējos gados strauji pieaugušo mežacūku skaitu, kas pārsniedz jau 70 tūkstošus, jo tieši starp tām dabiskā ceļā vīruss pārceļo arvien tālāk. «Ja cūku mēris atnāks līdz Kurzemei, visas mājas cūkas būs jānokauj, jo pie mums mežacūku ir ļoti daudz, un tās vairs nebaidās pat izrakņāt pieneņu saknes no piemājas zāliena,» bažīgi teic zemnieki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu