Iespēju tramplīns • IR.lv

Iespēju tramplīns

4

Vai Gaismaspils viesīs tautā lepnumu par valsts pastāvēšanas vēsturē lielāko uzcelto kultūras celtni, rādīs tuvākie gadi

Pirms 95 gadiem valsts bibliotēka tika dibināta, pirms 86 gadiem lēma, ka tai vajadzīga sava un jauna mājvieta, pirms 25 gadiem šai ēkai tapa pirmā skice, pirms sešiem gadiem sākās būvdarbi, un te mēs, Antiņu tauta, mulsi un lepni stāvam pie pašu uzceltā stikla kalna – nācijas 21.gadsimta lielo iespēju tramplīna. Tāda sajūta, ka Pēterim no Pampāļiem ir pasniegtas Bentley atslēgas. Bet tā tikai pirmā asociācija. Patiesībā zinošu cilvēku grupa ir ceturtdaļgadsimtu mērķtiecīgi strādājusi, lai rezultāts būtu šāds – vieta, kur sastopas nacionālais drukātais krājums ar mūsdienu tehnoloģijām un labā kvalitātē īstenotu izcilu arhitektūru.

Kas to varēja garantēt? Pirmkārt, arhitekta Gunāra Birkerta pieredze un 19 ASV dažādās pilsētās uzceltās bibliotēkas. Dažas no tām ar starptautisku atpazīstamību. Otrkārt, Andra Vilka un līdzgaitnieku ticība idejas iespējamībai un viņa 23 gadi Nacionālās bibliotēkas direktora amatā. Treškārt, Latvijas būvkompāniju spēja tik komplicētu projektu īstenot. Un ceturtkārt, starptautiska būvuzrauga Hill International klātbūtne, kas liedza doties pa Latvijai tik ierastajām korporatīvi koruptīvajām takām.

Ko esam saņēmuši? 170 metrus garu, 44 metrus platu un 68 metrus augstu izziņas un informācijas kalnu, kurā zināšanu slāpes var katru dienu remdēt 3000 lasītgribētāju, kurā ir vieta 8 miljoniem iespieddarbu un 350 000 izvietoti brīvpieejā. Vēl koncertu un konferenču zāle ar 400 vietām, kongresu centrs, izstāžu zāles, muzejs, interneta kafejnīca un restorāns (tie vēl drusku jāpagaida, atvainojiet – iepirkumi!) – tas viss vienotā ansamblī un telpiskā veselumā. Nacionālā bibliotēka noteikti būs kompleksākais, tehnoloģiski vispilnīgāk aprīkotais un fiziski lielākais informācijas un kultūras pakalpojumu sniedzējs valstī. Atvērtība, kompetence un kvalitāte būs principi, uz kuriem tiks balstīti Nacionālās bibliotēkas pakalpojumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu