Kā pārlaist grūtos laikus? • IR.lv

Kā pārlaist grūtos laikus?

2
Ekspolitiķis Gundars Bērziņš, 500 govju fermas Delles īpašnieks: «Ja neskaidrā situācija turpināsies pusgadu, tas vēl nebūtu nekas. Ja ilgāk — jādomā, kā samazināt izdevumus. Piena nozare ir ilgtermiņa bizness — tu nevari vienkārši šodien neslaukt govi, bet rīt atkal sākt slaukt. Ko es darīšu? Stingrāk izvērtēšu ganāmpulku, jo šobrīd var lēti iepirkt labus jaunlopus. Pirkšu un gatavošos nāktonei, kad atkal būs jāražo piens par labu cenu.»

Ražošanas apjomu un cenu kritums jau piemeklējis ne tikai tos pārtikas ražotājus, kas tieši pārdeva savu preci Krievijai, bet arī pārējos

Būs sūdīgi, tirgus ir apstājies! Tik tiešs vārdu izvēlē ir piena pārstrādātāja Daugava līdzīpašnieks Aigars Vaivars. Paturot sev 30% uzņēmuma daļu, pērn viņš piesaistīja krievu investoru Gogol-Mogol-Dva tieši ar mērķi attīstīt eksportu uz Krieviju. Pašlaik 80% no visa uzņēmuma apgrozījuma veidojās Krievijas tirgū. «Mēs biznesu tā sadalījām – es pārdodu piena produktus Latvijā, krievu partneri – Krievijā. Riski ir sadalīti, katrs ir pats par sevi. Taču problēmas būs tik un tā – visiem ražotājiem,» secina Vaivars. Ko var darīt lietas labā? Pārorientēties uz Latvijas tirgu un pārlaist grūtos laikus vai samazināt ražošanu  – nupat Daugava gatavojas atlaist aptuveni 20-30 darbinieku. Pēc Vaivara domām, Latvija savus piena produktus var pārdot tieši Krievijai un citām NVS valstīm, nevis «vecajai Eiropai», jo «tur mūsu ražoto neviens negaida».

Latvijā lielākais piena pārstrādes uzņēmums – Krievijas investoram Andrejam Beshmeļņickim piederošais Rīgas Piena kombināts – Krievijā pārdeva aptuveni pusi sava eksporta apjoma jeb 21% no kopējā apgrozījuma, kas pērn sasniedza 115 miljonus eiro. Kāda būs uzņēmuma stratēģija jaunajā situācijā, un vai ir pamats uztraukties aptuveni 700 uzņēmuma darbiniekiem un 400 piena piegādātājiem – par to uzņēmuma vadība nedēļas sākumā bija ļoti izvairīga, valdes priekšsēdētājs Normunds Staņevičs pavadīja laiku nemitīgās sapulcēs un sarunai neatrada iespēju. Taču lēmumi, protams, būs jāpieņem un jāizziņo.

Grūtībām gatavojas arī tie, kas uz Krieviju sen neko nav eksportējuši. Piemēram, dzīvo cūku eksports no Latvijas uz Krieviju tika apstādināts jau 2012.gada martā. Līdz tam daudzi, arī cūkaudzētava Vaiņodes bekons, pārdeva kaimiņvalstij ap 80% saražotā. Pēc aizlieguma pārorientējās uz iekšējo vai citu ES valstu tirgu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu