Baznīckungu retorika • IR.lv

Baznīckungu retorika

4
Linda Curika

Atklātā vēstule «Par tikumības saglabāšanu mūsdienu sabiedrībā» skan kā priekšvēlēšanu demagoģija

Latvijā, kur valsts un baznīca ir atdalītas, ar reliģiskajiem līderiem diskusijās par valsts politiku nebūtu jāiesaistās. Tomēr lielāko Latvijas konfesiju vadītāju parakstītā atklātā vēstule «Par tikumības saglabāšanu mūsdienu sabiedrībā» man un vairākiem citiem to lika darīt. 

Vēstulē ir vairāki punkti, kas mūs virzītu tālāk no Eiropas un tuvāk tādām valstīm kā Krievija, Irāna vai Indija. Lai gan Latvija vienmēr ir skatījusies uz ziemeļvalstīm kā uz labklājības un pārticības piemēru, vēstules autori mūs biedē ar izdomātu, nekur akadēmiskajā literatūrā neizmantotu jēdzienu – ģenderisma ideoloģiju, biedējot, ka dzimumu līdztiesība, kas ir viens no ziemeļvalstu labklājības stūrakmeņiem, graus Latvijas vērtības. 

Vēstules autori balsta vēstuli uzskatā, ka valstī valda morāles pagrimums, kura saknes meklējamas tajā, ka neviens vairs nenovērtē «tradicionālās vērtības un ģimeni». Tas ir vispārizplatīts mīts, kam nav statistiska pamatojuma. Kopš neatkarības atgūšanas Latvijā samazinās slepkavību, dzērumā braucošo autovadītāju, abortu skaits, cilvēku skaits, kas slimo ar alkoholismu, sifilisu vai gonoreju, savukārt palielinās laulību, iedzīvotāju ar augstāko izglītību, adoptēto bērnu, reģistrēto draudžu skaits. Arī salīdzinot ar pirmās Latvijas neatkarīgās valsts un Ulmaņa režīma statistiku, cilvēki Latvijā ir kļuvuši veselāki un izglītotāki. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu