Kas tu esi? • IR.lv

Kas tu esi?

5
Signe Baumane.
Anda Burve-Rozīte

ASV dzīvojošās animācijas mākslinieces Signes Baumanes jaunā filma Akmeņi manās kabatās ir pirmā animācijas lente, kas iekļuva Karlovi Varu starptautiskā kinofestivāla galvenajā konkursa programmā – tā stāsta par Signes dzimtas sievietēm un depresiju

Deviņdesmito gadu vidū jaunā latviešu animācijas māksliniece un Maskavas Universitātes Filozofijas fakultātes absolvente Signe Baumane pārcēlās uz Ņujorku, kur dzīvo un veido filmas jau 20 gadus. Vēl Rīgā dzīvojot, Signe filmu studijā Dauka paspēja uztaisīt animācijas filmu Ragana un govs, kā arī Kurpītes, kas guva starptautisku atzinību. 

Par Signes tramplīnu Ņujorkā 1995.gadā izvērtās sadarbība ar amerikāņu animācijas klasiķi Bilu Plimptonu. Karjeru Amerikā Signe sāka ar filmu Love Story, ar panākumiem tā piedalījās vairāk nekā 20 festivālos. Savās filmās māk-sliniece pēta cilvēka seksualitāti, mudina atklāti runāt par apslēpto. Arī jaunākajā pilnmetrāžas filmā Akmeņi manās kabatās (Rocks in My Pockets) – par depresiju. Šovasar filmas pasaules pirmizrādi piedāvā Karlovi Varu filmu festivāla konkursa pro-gramma, un tā saņēmusi divas balvas – starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu, kā arī Ekumeniskās žūrijas balvu.

Filma tapa četrus gadus. Tās veidošanai nepieciešamos 280 000 dolāru Signe vāca ilgi un smagi, piesakot savu projektu gan neskaitāmiem mākslas atbalsta fondiem Amerikā, gan vācot naudiņu Kickstarter.com, kur savu artavu ieguldīja daudzi latvieši, bet filmas beigu posmam ar 18 tūkstošiem eiro palīdzēja arī Latvijas Nacionālais kino centrs. Stress bija tik liels, ka, visam veiksmīgi beidzoties, kādu rītu tualetē ar Signi atgadījās tā: «Redzēju mirgojošu plankumu acu priekšā, kas pletās aizvien platāks. Kratīju galvu, lai to aizdzenātu, bet nekas nelīdzēja. Tam sekoja šausmīgas galvassāpes. Pēc tam vēl mēnesi – galvas reiboņi, kad likās, ka staigāju pa vētrā mētātu kuģi,» slavenā latviešu animatore apkauj ilūzijas, cik viegli un ērti strādāt mākslā visur pasaulē, tikai ne Latvijā. Ņujorkā Signes dzīve rit no viena animācijas projekta līdz citam, taupīgi izdzīvojot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu