Nekā skaistāka pasaulē nav • IR.lv

Nekā skaistāka pasaulē nav

5
Māris Sirmais.
Anda Burve-Rozīte

Diriģents Māris Sirmais ar Valsts akadēmisko kori Latvija strādā pie albuma Dzintara ceļš ieraksta, šonedēļ iesaistās Rīgā notiekošās Pasaules koru olimpiādes vērtēšanā un stāsta, ko pasaulē saprot ar jēdzienu «baltiešu skaņa»

Jūnija nogalē atgriezies no Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkiem Gaudeamus Daugavpilī, diriģents un Latvijas Mūzikas akadēmijas kora diriģēšanas katedras vadītājs Māris Sirmais ar Valsts akadēmisko kori Latvija kāpa uz grandiozā koncerta Dzimuši Rīgā skatuves. Bet šonedēļ jau sākas Pasaules koru olimpiāde, kas šogad notiek Rīgā un Latvijai zīmīga ar spožu uzvaru – pirms astoņiem gadiem Pasaules koru olimpiādē Ķīnā koris Kamēr… ar savu diriģentu Māri Sirmo guva trīs zelta medaļas, viņu saņemto punktu skaits ievērojami pārsniedza labākos citu koru rezultātus visā olimpiādes vēsturē un aizvien palicis nepārspēts. 

Šāgada olimpiādē, kas pulcē 460 amatieru koru no 73 valstīm, Sirmais vērtēs kamerkoru sniegumu, savukārt 15.jūlija vakarā Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā sakrālās mūzikas koncertā diriģēs Valsts akadēmisko kori Latvija. Kopā ar komponistu Ēriku Ešenvaldu un kori Latvija Sirmais 10.jūlijā Latviešu biedrības namā sniegs kordziedāšanas meistarklasi visiem interesentiem.

Prāvās partitūru kaudzes diriģents uz sava platā galda vecpilsētā, kora Latvija mēģinājumu telpā, pārcilā emocionāli un aizrautīgi. Brīžiem tajās urbjas sarauktu pieri. Noguris, bet radoši piepildīts Sirmais intervijā stāsta, kā meklē līdzsvaru starp darbu gūzmu un klusinātu būšanu vienatnē, kā arī atklāj, kur latviešiem meklēt drošību jaunajos ģeopolitiskās nestabilitātes laikos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu