Kā izveidot Facebook līmeņa uzņēmumu • IR.lv

Kā izveidot Facebook līmeņa uzņēmumu

6
Iļja Laurs.

Lietuvietis Iļja Laurs (38), kas Pasaules ekonomikas forumā Davosā savulaik saņēma Tehnoloģiju pioniera balvu, atklāj savu biznesa formulu

Informācijas tehnoloģiju ziņā Baltijai ir lielas priekšrocības pat salīdzinājumā ar pasaules IT centru Silīcija ieleju, uzskata viens no ievērojamākajiem jaunās paaudzes lietuviešu uzņēmējiem Iļja Laurs. «To izskaidro mūsu hakeru pagātne, ar ko nevar lepoties, bet secinājumus izdarīt gan var. Visi, kam nebija slinkums, savulaik instalēja Windows, spēlēja simtiem spēļu un strādāja ar Photoshop. Cik no mums par to maksāja naudu? Gandrīz neviens.» Amerikāņi tikmēr varējuši atļauties nopirkt tikai 5-6 spēles un ar pirātismu nenodarbojās. «Alkdami darboties un iemācoties apiet sistēmas, rezultātā tehniskajā ziņā mēs esam daudz atjautīgāki un spējīgāki. Ja atlasītu tūkstoš cilvēku Latvijā vai Lietuvā un otru tūkstoti Amerikā, pirmie jaunās tehnoloģijas spētu uztvert daudz ātrāk.» To pierādot, piemēram, lielais internetbanku lietotāju skaits, e-referendumi, nodokļu deklarācijas internetā. «Silīcija ielejā internetbanku neizmanto, jo viņiem tas šķiet sarežģīti.» IT jomas attīstīšanās Baltijā pamazām mainot Lietuvas un Latvijas dominējošo tēlu un mūs vairs neuzskata par valstīm, kurās ir lēts alus un blondīnes.

Iļja Laurs nesen viesojās Rīgā, lai uzrunātu uzņēmējus Eksporta forumā 2014 un prezentētu savu grāmatu Jauna pieeja biznesam. Latvijā daudzi nezina, ka šis kaimiņu uzņēmējs izveidoja savulaik pasaulē lielāko neatkarīgo mobilo lietotņu platformu GetJar, kuru ilgu laiku apsteigt spēja tikai Apple. GetJar radīja kopienu ar vienu miljonu lietotņu attīstītāju, kuri savu produktu varēja dažu minūšu laikā izvietot šajā veikalā un nākamajā dienā gūt peļņu. Karjeras sākumā, pirms GetJar, Laurs izmēģinājis ap 20 biznesu – mācījis angļu valodu bērniem, vadījis reklāmas un ceļojumu aģentūras, pārdevis nekustamos īpašumus, izstrādājis digitālos produktus. «Neticu, ka ir iespējams kaut ko lielu izveidot ar pirmo mēģinājumu. Ja cilvēks desmit reižu zaudē, viņš ir daudz iemācījies un var izdarīt ko nozīmīgu.» 2002.gadā Lietuvā daudzi internetu izmantojuši mobilajā telefonā un Laurs sapratis – arī spēles drīz būs tajā. «Ne Google, ne Apple tajā laikā lietotņu veikalus nebija izveidojuši. Tā bija pilnīgi svaiga niša,» par savu veiksmīgo ideju saka Laurs.

Titulu Lauram daudz, un tie ļauj apjēgt viņa atzinību pasaulē. Eiropas Biznesa preses asociācija Lauru nosaukusi par Eiropas vadītāju 2011, žurnāls Time uzņēmumu GetJar ierindoja starp 10 start-up uzņēmumiem, kuri mainīs cilvēces nāktoni, bet Pasaules ekonomikas forumā Davosā 2011.gadā Laurs saņēma Tehnoloģiju pioniera balvu. «Mums IT jomā ir lielākas izredzes tāpēc, ka tā ir salīdzinoši jauna un visā pasaulē ir vairāk vai mazāk līdzīgas iespējas.» Daudzās nozarēs tā nav. «Kāpēc mēs audzējam zemenes Lietuvā, ja ir piecreiz lētāk tās importēt no Nīderlandes? Tur ir gadu desmitiem veidojušās tradīcijas un tik pilnīga automātika, ka viens lauksaimnieks apkalpo milzīgas plantācijas. Diemžēl viņi ir tik tālu mums priekšā, ka nav iespējams sacensties! Tāpat kā ražošanā un elektronikā Lietuvai nav iespēju sacensties ar Koreju.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu