Rūtoj pierobežā • IR.lv

Rūtoj pierobežā

3
Gatavi līgošanai. No kreisās: Andris ar Helēnu klēpī un vecākais dēlēns Dominiks, Jēkabs, Kate un Ligita ar Miķeli.

Slišānu saime pēc vairāk nekā 12 galvaspilsētā nodzīvotiem gadiem ir atgriezusies  dzimtajā Latgalē. Maijā viņi kļuva par pirmajiem apbalvojuma Laiks Ziedonim saņēmējiem nominācijā Kedas – par paveikto novadpētniecībā

Rūtoj saule, rūtoj bite, rūtoj, rūtoj…, Ligita, plūkdama pļavā saaugušās jāņuzāles, klusiņām uzsāk, Andris viņai piebalso, klāt kā balti pelašķu čemuri pušķim pievijas Dominika un Kates skanīgās balsis, četrgadīgais Jēkabs savu balstiņu vēl tur zem pūra, nepilnus divus gadus vecā Helēna iemigusi tētim klēpī, viņas dvīņubrālis Miķelis domīgi klausās. Pamalē, kur pavisam netālu ir Krievijas robeža, krājas tumši lietus mākoņi, kas šovasar ik pa laikam pārstaigā Latgali, nometot pa lietus šaltij un krusas graudam. Jēkabs iebāž mutē dzeltenās gundegas stieb-ru, par ko saņem tēta aizrādījumu, ka no tās pučītes var sākt sāpēt vēderiņš. Šādu paskaidrojumu Jēkabs saprot un ķeras pie smilgu plūkšanas. Viļakas novada Upītes ciemā šur un tur ierejas suns, sargādams sabiedrisko kārtību, bet pie daudzdzīvokļu māju lieveņiem rindojas bērnu ratiņi, jo te jau neviens tos nezogot, bet bērnu dzim-stība pat līdzsvarojot mirstību – cik aiziet, tik atkal atnāk.

Slišānu saime ir viena no tām, kas šo atnākšanu ir veicinājusi. Gan ar to, ka pēc vairāk nekā 12 galvaspilsētā nodzīvotiem gadiem ir atgriezusies dzimtenē, gan ar piecu bērnu pulciņu. Tā ir ģimene, kura godā tur latgaliskās vērtības – ne jau kā suvenīru, ar ko palepoties pārnovadniekiem, bet kā savas esības pamatu un satvaru. Un tā vien šķiet, ka viņi nav vis septiņi, bet gan astoņi un pat vairāk, jo neredzams, bet fiziski sajūtams klāt ir Andra tētis, novadpētnieks, kultūras darbinieks, folklorists un literāts Antons jeb Ontans Slišāns, kas pirms dažiem gadiem aizgājis mūžībā, bet viņa aizsākto turpina bērni un mazbērni. 

Antona dēls Andris Slišāns, fizikas un matemātikas maģistrs, tagad ir Upītes tautas nama vadītājs, vada arī jauniešu folkloras kopu. Viņa dzīvesbiedre Ligita ir Upītes novadpētniecības muzeja vadītāja. Slišānu saime maijā kļuva par pirmajiem Imanta Ziedoņa fonda Viegli apbalvojuma Laiks Ziedonim saņēmējiem nominācijā Kedas – par paveikto novadpētniecībā. Meklējot apbalvojuma ieguvējus, personības un viņu padarītais tika vērtēts Imantam Ziedonim svarīgu vērtību kontekstā – izcilība, degsme, sūtība, stāja, veiksme, savpatība. Slišāni šiem aspektiem tik tiešām atbilst, gluži kā raksti Ligitas austo segu ornamentā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu