Lina filozofe • IR.lv

Lina filozofe

3
«Diez vai būtu sākusi uzņēmējdarbību ar savu tagadējo pieredzi,» saka Laima Kaugure. «Pašos sākumos viss šķita ļoti rožaini.»
Gunita Nagle

Tekstilmāksliniece Laima Kaugure panākusi, ka viņas Studija Naturals austā lina «dižciltīgo burzīgumu» iecienījuši klienti dažādās pasaules malās, arī Latvijā

Laima Kaugure neuzskata sevi par uzņēmēju, un arī viņas studija neizskatās pēc veikala. Pagājušā gadsimta sākumā celto Rīgas īres namu pagalmā paslēpusies gaiši izkrāsotā un stiklotā Studija Naturals, kur no augstajiem griestiem pie katras kustības viegli saviļņojas plāns, teju caurspīdīgs lina audums. Plauktos salikti audumi dažādos baltās krāsas toņos, bet statīvos savu dzīvi sākušas drēbes, kas ilgojas pēc koncertiem, viesībām un aristokrātiskas dzīves lauku muižās. Te Laima sagaida klientus, no kuriem daudzi kļuvuši par draugiem. Tikpat rūpīga Laima ir attieksmē pret darbu, kur viņa nepieļauj paviršību un neatzīst nieku esamību. «Man darbs ir filozofiska kategorija,» saka Laima.

Laimas lins

15 gadu laikā, kopš darbojas Laimas izveidotais uzņēmums, radies jēdziens «Laimas lins». Cilvēkus, kas pieraduši pie austām tautiskajām sedziņām, pārsteidz «Laimas lina» vieglums. Laima Kaugure to labi apzinās. Tekstilmākslinieces dzīvē ir dzirdēts gana daudz komplimentu. Viņas kādreiz garie, tumšie mati tagad nogriezti līdz pleciem, acis novērtē sarunas biedru. «Vai mūzika netraucēs?» jautā studijas saimniece, piedāvājusi apsēsties sudrabkrāsas klubkrēslā. Studijā allaž skanot klasiskās mūzikas skaņdarbi, uz galdiem skices, plauktos mākslas albumi. Laima paskaidro, ka apzināti studiju veidojusi kā salonu, nevis veikalu vai biroju, jo viņa ir māksliniece. Taču stāvu augstāk lielā istabā pie deviņām stellēm, skanot Latvijas radio, vienlaikus strādā piecas audējas, divas šuvējas, kāda sieviete gludina, un jauna meitene apstrādā vīles maliņas.

Uzņēmumā ir 15 nodarbināto. Kaut arī Laimai nepatīk vārds «bizness», viņa neapšaubāmi nodarbojas ar uzņēmējdarbību. Pērn apgrozījums bija 160 000 eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu