Fēnikss stalažās • IR.lv

Fēnikss stalažās

5
Noņemti grīdu pārsegumi un tukšas durvju ailas — Rīgas pils patlaban izskatās kā jebkura ēka remonta laikā. Ikdienā te rosās 160 strādnieku.
Ieva Puķe

Lai gan atbildīgās amatpersonas uzskata, ka gada laikā pēc Rīgas pils ugunsgrēka padarīts ļoti daudz, par to nav spilgtu liecību. Uzrāviens sācies tikai pirms mēneša, kad panākta vienošanās par tālāko darbu veikšanu uz būvnieku rēķina. Tomēr viņi savu vainu ugunsgrēka izraisīšanā joprojām neatzīst – gaidāma gara tiesāšanās, kas var nest vēl daudz pārsteigumu

Žurnālistu un atbildīgo amatpersonu ekskursija Rīgas pilī pāris dienas pirms postošā ugunsgrēka gadskārtas otrdien tiek vadīta optimistiskā gaisotnē. Pils fasāde, tāpat kā Svētā gara tornis, kurā plīvo Latvijas karogs, joprojām pelēcīga, stalažām aplikta, virs ceturtā stāva jumta kores manāma aizsargplēves mala, taču iekšā remontdarbi notiek ar pilnu jaudu. «250 cilvēku,» enerģiski informē gids Edgars Sivickis, būvkompāniju apvienības SBRE būvdarbu vadītājs. «160 strādā objektā, 90 – restaurācijas darbnīcās.» Prezidenta kabinetu ugunsgrēks netika skāris, te grīda un sienas attīrītas remontam. Vecajos mūros gadsimti satiekas: stūrī pie kabineta ieejas būvdarbi atseguši milzīgās plaisas, ko radījusi Vanšu tilta vibrācija, toties palīgtelpā uz sienas renovācijas gaitā atklājies 16.gadsimta zīmējums – vāze ar ziediem. Šī daļa tikšot sakārtota kuru katru brīdi, īstenojot jau 2011.gadā konkursā uzvarējušo arhitekta Mārtiņa Pīlēna vadītās 1 Plus 1 studijas interjera projektu, kuru autori raksturoja ar vārdiem «modernizācija un baltizācija».

Aiz Zaļā foajē, kas atdala prezidenta darba telpas no reprezentācijas zonas, pirmsugunsgrēka situācija beidzas. Otrā stāva Ģerboņu zālei ar ugunsdzēsēju lieto ūdeni notecējis tikai viens stūris, tas būtiski neietekmē renovāciju, bet virs tās – trešā stāva Baltajā zālē bojājumi bija vieni no uzskatāmākajiem. 

Grīdu klājums noņemts, logi vaļā. Te rosās vācu uzņēmuma Otto Richter Gmbh – Die Feuchteklinik darbinieki ar respiratoriem. Kā stāsta mūsu pavadoņi, kopš maija beigām vācu speciālisti ar dažādām metodēm ēkā likvidē «ļoti neveselīgo mikrobioloģisko fonu», ko sienās, kas citos korpusos ir pat 700 gadu vecas, radījusi baktēriju un paaugstinātā mitruma mijiedarbība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu