«Pareizā» mīlestība • IR.lv

«Pareizā» mīlestība

4
Una Bergmane

Kā par Satversmes ievadu var lemt Saeima, kurai pilsoņi nav devuši mandātu to darīt?

Jaunās Latvijas Republikas konstitūcija 1922.gada 15.februārī tika pieņemta… bez preambulas. Ne vārda par latviešu dzīvesziņu vai darba tikumu, ne visvārgākā mēģinājuma pilsoņus pamācīt, ka vajadzētu rūpēties par sevi un dabu, ne zilbes par to, kāds ir valsts pastāvēšanas mērķis. Trīs lielākie Satversmes sapulces politiskie spēki – LSDSP, Latviešu Zemnieku savienība un Latgales Zemnieku partija – pārstāvēja ļoti dažādas pilsoņu grupas, intereses un uzskatus, līdz ar to atrast vienu «pareizo» Latvijas pastāvēšanas mērķi bija teju neiespējami. Tādēļ deputāti lika neatkarīgās un demokrātiskās Latvijas pamatus, nemēģinot valsts būtību un eksistences jēgu definēt atbilstoši saviem politiskajiem uzskatiem.

Latvijas tauta dzīvoja ar Satversmi bez preambulas līdz 2013.gadam, kad Egilam Levitam tapa skaidrs, ka tā vairs tālāk nevar, un viņš preambulu uzrakstīja. Diskusijās par šo projektu iezīmējās jauna un bīstama tendence – nepatika pret preambulu tika pielīdzināta nodevībai pret valsti, un mīlēt Latviju piepeši varēja, tikai mīlot preambulu.

Pavasarī gan izrādījās, ka Saeimas Juridiskās komisijas sagatavotais teksts stipri atšķiras no Levita projekta: tas ir īsāks, vienkāršāks un vairs neietver pretrunīgo valstsnācijas jēdzienu. Apsveicami, ka sabiedrībā izskanējusī kritika ir daļēji ņemta vērā, tomēr domstarpības par teksta kvalitāti un jēgu joprojām pastāv. Viena no jaunā ievada autorēm Ilma Čepāne, diskutējot par to, ir atzinusi – ir tikai normāli, ka projekts nav visiem pa prātam, jo demokrātiskā valstī pastāv dažādi viedokļi. Tā noteikti ir, tieši tāpēc rodas jautājums – kādēļ tad dažādajiem viedokļiem vajag uzspiest vienu «pareizo»? Kāpēc sekulāras valsts Satversmē pēkšņi jāieraksta kristīgās vērtības? Kas ir latviskā dzīvesziņa? Vai Latvijas identitāti nav veidojuši ne tikai latvieši un lībieši, bet arī mazākumtautības un jo sevišķi vācbaltieši? Kāpēc valsts pamatlikumā jānorāda, ka pilsoņiem ir jārūpējas par sevi un jābūt godīgiem? Vai tas jau nav rakstīts pirmsskolas izglītības programmās? Ja visa Latvijas tauta pretojās okupācijas varām, tad kas tieši atrodas slavenajos čekas maisos?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu