Traka ekspedīcija • IR.lv

Traka ekspedīcija

6
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Gunita Nagle

No šauras tērcītes Korjakinas purvā līdz platai ietekai trakojošā jūrā – tāda bija deviņu cilvēku ekspedīcija pa Daugavu 1005 km garumā. Lielāko daļu ceļa piedzīvojumu meklētāji mēroja senatnīgā laivā Nameisis

Pirksti kā iekodušies koka solos un kļuvuši gandrīz balti. Seši vīri sēž kokainām sejām un vēro kapteiņa Aigara Pampes stūrētās laivas cīņu ar pusotrus, divus metrus augstajiem viļņiem. Debesis un jūra saplūdusi pelēkā vērpetē, bet kapteinis ar akmenscietu seju mēģina noturēt Nameisi virs viļņiem. Tūkstoš kilometru komanda ir pavadījusi ceļā no Daugavas iztekas Korjakinas purvā Krievijā, kur upe ir klusi čurkstošs avotiņš, līdz pat jūras vārtiem. Vai tiešām visam jābeidzas te, Baltijas jūrā? Tomēr Aigaram izdodas apgriezt laivu tā, ka vīru sejas neizkustina neviena ūdens šalts. 

Dienu vēlāk, sēžot kafejnīcā pie Lielupes, kur noenkurots pēc 9.gs. vikingu laivas parauga veidotais Nameisis, ekspedīcijas vadītājs Arvīds Apfelbaums teiks: «Vajag darīt trakas lietas! Vienalga kādas, var arī kolekcionēt tulpes vai tamborēt mežģīnes, bet vajag darīt trakas lietas! Tās krāso dzīvi!»

Tagad vai nekad

Ceļojums ar Nameisi pa Daugavu visā tās garumā ilga vienu mēnesi. Sākās 30.aprīlī, kad Krievijā naktīs vēl sniga sniegs un tēja krūzēs pārvērtās ledū, noslēdzās 30.maijā Latvijā, kad ceriņi jau bija beiguši ziedēt. Tajā piedalījās deviņi piedzīvojumu meklētāji – Arvīds, viņa znots Oskars Petrovs, kurš ir arī Nameisis īpašnieks, kapteinis Aigars, kuģa meistars Aldis Spārītis, Vides filmu studijas komanda Guntars Graiksts, Māris Maskalāns un Matīss Spaile, kā arī divi pieredzējuši straujūdeņu laivotāji Kaspars Celmiņš un Inese Lasmane. Kaspars un Inese kopā ar Nameiša komandu bija divas pirmās nedēļas un dažas pēdējās dienas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu