Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Gandrīz pilnīgi droši paredzams, ka par Sīrijas prezidentu uz nākamajiem septiņiem gadiem atkal tiks ievēlēts Bašars al-Asads. 3.jūnijā notikušajās vēlēšanās kandidēja trīs personas, jo vēl 21 pretendentu izbrāķēja Augstākā tiesa. Opozīcija šīs vēlēšanas boikotēja un balsošana nebija iespējama plašos valsts reģionos, ko trīs gadus ilgušā pilsoņu kara laikā pārņēmuši dumpinieki.

Nedēļas notikumi pasaulē


Miljardu ASV dolāru (735 miljonu eiro) lielu drošības plānu Austrumeiropai
paredz ASV prezidenta Baraka Obamas jaunā iniciatīva. Nauda domāta, lai finansētu papildu ASV sauszemes, gaisa un jūras spēku izvietošanu «jaunajos sabiedrotajos» Austrumeiropā. «Eiropas apliecinājuma iniciatīva vēl ir jāapstiprina Kongresam. Šis būs līdz šim konkrētākais ASV prezidenta mēģinājums apliecināt atbalstu sabiedrotajiem Austrumeiropā un signāls Krievijai, ka tās rīcība Ukrainā saskarsies ar ASV atbildi. Iniciatīva paredz palielināt manevrus, apmācības un gaisa un sauszemes spēku rotāciju, kas no ASV nosūtīti uz Eiropu.

Vācijas kanclere Angela Merkele noraidījusi iespēju priekšlaicīgi uzņemt Gruziju NATO. Šis jautājums netiks iekļauts NATO samita darbakārtībā septembrī. «Mēs redzam Gruzijas progresu,» piebilda Merkele, norādot uz virkni ES un NATO misiju, kurās Gruzija piedalījusies.

Ukrainā nolaupītie Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāji varētu būt nonākuši Ukrainas austrumos karojošo čečenu kaujinieku gūstā. Četrus novērotājus no Igaunijas, Dānijas, Turcijas un Šveices nolaupīja 26.maijā Doņeckā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu