Rīkojums nr.2 turpinās • IR.lv

Rīkojums nr.2 turpinās

2
Aivars Ozoliņš

Latvija mainās uz labu, taču vēsturei nolemtie nepadodas

Simboliski, ka tieši trīs gadus pēc prezidenta Valda Zatlera rīkojuma nr.2 par Saeimas atlaišanas ierosināšanu Saeima pagājušonedēļ skatīja likuma grozījumus, kuri atgādināja par šā rīkojuma iemesliem. Tolaik Saeimas deputātu vairākums atteicās ļaut veikt kratīšanu Aināra Šlesera dzīvesvietās, un tas pamudināja Zatleru ierosināt tautas nobalsošanu par tās atlaišanu. Tagad Saeima ar lielu pretestību, tomēr pieņēma grozījumus Kriminālprocesa likumā, kuri paredz noteikt tiesām par prioritāriem kriminālprocesus, kuros apsūdzētas valsts amatpersonas.

Paziņodams par savu rīkojumu, prezidents Zatlers 2011.gada 28.maijā teica: «Saeima parādīja, ka vispirms tā aizstāv šauru grupu vai konkrētu cilvēku personiskās intereses, nevis valsts intereses (…), valdība vairāk skatās uz to, ko saka kāds cilvēks ārpus Saeimas.» Un brīdināja, ka «tuvojas mūsu valsts demokrātijas privatizācija».

Pirms nepilniem trim gadiem tauta pārliecinoši nobalsoja par Saeimas atlaišanu. Tās vietā ievēlētā vairs neatļaujas tik ciniski apkalpot dažu virs likuma sevi nolikušu kungu intereses. Demokrātijas privatizācijas draudi ir ievērojami mazinājušies. Tomēr daļa tautas priekšstāvju arvien ieklausās, ko «saka kāds cilvēks ārpus Saeimas». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu