Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Kaimiņvalstī Lietuvā notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējusi pašreizējā valsts vadītāja Daļa Grībauskaite, iegūstot 55% balsu. Grībauskaites konkurents, sociāldemokrāts Zigmants Balčītis saņēmis 43% balsu. Vēlētāju aktivitāte otrajā kārtā, kas norisinājās reizē ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām, bijusi zemāka nekā pirmajā.

Nedēļas notikumi pasaulē

Eiropas Parlamenta vēlēšanās uzvarējusi Eiropas Tautas partija (EPP), iegūstot 28% balsu. No 751 EP deputātu vietām EPP ieguvusi 211. Otrajā vietā ir Eiropas Sociālistu partija (S&D) ar 26% balsu, kas tai dod 193 vietas. Trešie ir Liberāļu un demokrātu alianse. Vairākās valstīs, piemēram, Francijā pārsteigumu sagādājuši galēji labējie un eiroskeptiķi, gūstot pietiekami lielu sabiedrības atbalstu pārstāvībai EP.

Ķīna un Krievija pēc 10 gadus ilgušām sarunām beidzot vienojušās par miljardiem dolāru vērtu gāzes piegāžu līgumu. Tas noslēgts uz 30 gadiem un tā vērtība ir 400 miljardi ASV dolāru, paziņoja Gazprom vadītājs Aleksejs Millers. Gāzes cena publiskota netiks, jo tā esot komercnoslēpums. Tomēr darījumu Millers nodēvēja par lielāko Gazprom vēsturē.

Maskavas tiesas zvērinātie par vainīgiem žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavībā atzinusi piecus cilvēkus. Tiesa atzina par pierādītu, ka tiešais slepkavības izpildītājs ir čečens Rustams Mahmudovs, bet viņa brāļi Ibrahims un Džabrails atzīti par vainīgiem līdzdalībā. Viņu tēvocis Lomali Gajtukajevs un bijušais Maskavas policists Sergejs Hadžikurbanovs atzīti par slepkavības organizatoriem. Spriedumu tiesa pasludinās 9.jūnijā. Laikraksta Novaja gazeta žurnāliste Anna Poļitkovska tika nošauta Maskavā savas mājas kāpņu telpā 2006.gada 7.oktobrī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu