Internets krustcelēs • IR.lv

Internets krustcelēs

3

Vai «tiesības tikt aizmirstam» fundamentāli mainīs interneta vidi?

Pirms nedēļas, 13.maijā, Eiropas Savienības tiesa pasludināja spriedumu strīdā starp Google korporāciju un Spānijas datu valsts aizsardzības inspekciju. Saskaņā ar šo spriedumu Google un visām kompānijām, kas nodrošina meklēšanas pakalpojumus internetā, turpmāk būs pienākums pēc personas pieprasījuma dzēst no meklēšanas rezultātiem datus par personu, ja to publikācija nav attaisnojama ar sabiedrības interesēm.

Šī lieta, kuras pamatā ir kāda Spānijas pilsoņa prasība, lai Google no meklēšanas rezultātiem dzēstu informāciju par šīs personas parādsaistībām un īpašuma izsoli pirms divpadsmit gadiem, ir uzjundījusi ne mazums diskusiju starp privātuma aizsardzības un informācijas brīvības aizstāvjiem.

Spriedums iezīmē fundamentālu pavērsienu līdzšinējā nostājā par interneta pakalpojumu sniedzēju statusu un atbildību un rada virkni jautājumu par tradicionālu datu aizsardzības principu attiecināmību uz interneta vidi un šādas politikas iespējamām sekām. Tiesas secinājumi arī kārtējo reizi izgaismo atšķirīgo ES un ASV nostāju jautājumā par to, cik nozīmīga ir personas datu aizsardzība iepretim tiesībām uz vārda un informācijas brīvību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu