Kraukļu un zvēru pavēlnieks • IR.lv

Kraukļu un zvēru pavēlnieks

5
Foto — Anitra Tooma

Vilnis Skuja (59) ir Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais inspektors, kuru daudzi pazīst no viņa iknedēļas aizraujošajiem radiotekstiem par dabas dzīvi vai unikālajām dzīvnieku fotogrāfijām, kuras var aplūkot gan izstādēs, gan tviterī. Jau gadus 30 viņš dzīvo meža vidū un dara visu iespējamo, lai viņu no turienes neviens neaizvilktu prom

Iebraucot Viļņa mājas sētā, pirmajā mirklī paveras sirreāls, teju raganisks skats – sētvidū stāv sirms kungs gaišā džemperī, un ap viņa galvu lidinās divi melni kraukļi. Tikai uzmanīgāk ieskatoties, var pamanīt, ka saimnieks stāv lielā būrī un tieši patlaban baro putnus – savus mājdzīvniekus, kas te nokļuvuši pa dažādiem ceļiem un daļēji tāpēc, ka viņš savulaik 20 gadus nodarbojās tieši ar kraukļu pētīšanu. «Kraukļus ir grūti pētīt,» saka Vilnis, «tāpēc daudzi neticēja, ka man tas izdosies. Visi vārnveidīgie ir gudri – viņiem smadzenēs ir tāds veidojums, kas izpilda mūsu lielo pusložu funkcijas. Viņi dzīvo sarežģītā sociālajā vidē – ja baidīsies par daudz, paliks izsalkuši un nomirs, ja baidīsies par maz – pašus apēdīs. Viņi vienmēr izvērtē riskus un reizē ir novatoriski, tiecas pēc visa jaunā, un tas izskaidro viņu interesi pret spožiem priekšmetiem, papīriem – ja nu tas ir kas ēdams? Tomēr tajā pašā laikā viņi ir īsti muļķi – ķēru šos kā zivis murdā. Uztaisu būri ar caurumu un ielieku iekšā citu kraukli, vēlams pieradinātu. Svešais lido pāri, skatās: o! te viens jau piesēdis, laikam kaut kas gards, jāiet apskatīties, un ielien būrī. Provokatoriem ir liela nozīme jebkurā dzīves jomā.»

Kamēr Vilnis aizrautīgi stāsta, mani iznākusi sagaidīt dzīvesbiedre – vides žurnāliste un žurnāla Vides Vēstis galvenā redaktore Anitra Tooma kopā ar takšveidīgu suni.

«Tas nav nekāds taksis!» Anitra bilst, «Irma ir Bavārijas asinspēdu dzinējsuns.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu