Kaimiņu būšana • IR.lv

Kaimiņu būšana

1
Psihoterapeite Aina Poiša: «Cilvēkiem patīk, ka viņi var parādīt savas spējas. Daudzus jautājumus varētu risināt nevis sasaucot kopsapulci, bet gan tikai darba grupu.»

Kā veidot labas attiecības ar mājas iedzīvotājiem? Daži psihoterapeites Ainas Poišas ieteikumi

Viensētu iemītnieki ar aizdomu pilniem skatieniem. Bravūrīgi komunālo dzīvokļu pieredzes norūdītie. Klusētāji un priekšnieki, vienpatņi un sabiedrības dvēseles… Vienvārdsakot, kaimiņi, kurus liktenis savedis vienā mājā. Saka, ka kaimiņus neizvēlas, taču dažkārt dzīvokļu sludinājumos ir arī piebilde: «Labi kaimiņi, klusi kaimiņi.» Kā sadzīvot, kā veidot attiecības daudzdzīvokļu namā, par kura apsaimniekošanu lielāka vai mazāka atbildība jāuzņems katram? 

Vai jums ir kaimiņi? 

Vēl vairāk, mans vīrs ir nama pārvaldnieks. Māja gan nav liela. Faktiski šodienas apstākļos mājas pārvaldniekam ir jāpārzina ne tikai tehniskās lietas un juridiskie jautājumi, bet jābūt arī psihologam. Taču atbildība par sociālo vidi mājā jāuzņemas katram. Nevar pateikt – es aizveru sava dzīvokļa durvis, un man vienalga, kas apkārt notiek. 

Mazā mājā vieglāk – cilvēki cits citu pazīst. Taču – ko darīt lielā daudzdzīvokļu mājā? 

Jādzīvo ar prieku un atbildību. Katram ir jāpiedalās savas sadzīves veidošanā. To var panākt sadarbojoties – ar dzīvokļu kaimiņiem, ar ielas kaimiņiem, ar namu saimniekiem, apsaimniekotājiem. Māja ir kā mazs valsts modelis. Ja pārvaldnieks nāk ar metodi «skaldi un valdi», tas vienmēr izsauc pretreakciju. Attiecības jāveido sadarbojoties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu