Laba, slīpa gaismiņa • IR.lv

Laba, slīpa gaismiņa

4
Foto — Gatis Gierts, F64
Ieva Puķe

«Būs tikai kādas piecas bildes ar cilvēkiem, pārējās 70 – visādas sienu vainas, brants…,» fotogrāfe Māra Brašmane stāsta par personālizstādi, kas dokumentē Nacionālo Mākslas muzeja ēku pirms remonta

Bastejkalna korē uz soliņa mums līdzās kaislīgi skūpstās kāds pārītis. Arī policisti, puisis un meitene, staigā pārī, ilgi neiet prom. Fotogrāfe Māra Brašmane, kuras kolekcijā ir daudz Rīgas ainiņu, tāpat kā visi, tīksminās par pavasari. Stāsta, ka pirms savas izstādes atklāšanas Arsenāla Radošajā darbnīcā 8.maijā vēl ievilks elpu Rundālē, kur viņai ir dzīvoklītis un gabaliņš zemes. Rīgas pensionāre tur dārziņu kolonijā lielākoties sastādījusi puķes, smejas, kādas kaimiņienes vīrs brīnījies: «Te taču neaug nekas, ko varētu rīt!?»

Māra ir neuzbāzīgi inteliģenta, neizskaistināta kā apģērbā, tā valodā. Vienkāršs lakatiņš ap kaklu, kājās baltas sporta čības. Dzimusi Otrā pasaules kara beigās, vidusskolas laikā viņa staigājusi līdzīgos apavos. Pucējusi ar zobu pulveru, kamēr put. «Šīs jau glaunas – Stokmanī nopirku Trakajās dienās,» izstiepj kājas, apmīļo ar acīm. «Nostalģijas dēļ pirkāt?» apvaicājos. «Nē,» Māra atrauc. «Manī nostalģija ir tikai pēc koka namiem, pagalmiem un latviešiem tik mīļās savas sētas jeb mājas. Un protams, pēc cilvēciskām attiecībām. Pēc lietām nē. Man ir problēmas ar kājām, tad esmu spiesta čības gādāt, lai man ir varianti.»

Tā gribējās mācīties!

Mārai šovasar būs apaļa jubileja, 70, bet viņa joprojām strādā. Un fotografē. «Vakar mēģināju noķert pavasara gaismu,» ieminas. «Jā, melnbaltu. Pagalmiņus Lienes, Valmieras, Matīsa ielā. Tik ārkārtīgi skaists laiks, gaismiņa iezīmējas, viss ir caurspīdīgs. Rīga ir ļoti skaista. Tikai, ja esi nomākts un noguris, neko neredzi. Acis nolaižas, iet pa zemes līmeni. Patiesībā vienmēr vajadzētu atcerēties, ka horizonts, tavi sapņi ir tur,» viņas skatiens aizslīd pāri mīlētāju galvām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu