Citāds karš • IR.lv

Citāds karš

7
Gaisa desantnieks Tonijs Krisci no ASV armijas Eiropā 173.kājnieku brigādes kaujas vienības. Tagad Latvijā dislocēti 150 šīs vienības kareivji.
Aivars Ozoliņš

Krievijā definētas astoņas «jaunās paaudzes kara» fāzes, no kurām pirmā jau notiek Latvijā. Kāpēc NATO bāzes nav glābiņš šādā karā?

Krievija saprot tikai smago metālu – tā Igaunijas aizsardzības spēku komandieris ģenerālmajors Riho Terrass teica Tallinā aprīļa beigās notikušajā Lennarta Meri konferencē. Viņš atklāja – Igaunijas armijai ir īpaši sagatavotas vienības, kuras pašu pirmo «zaļo cilvēciņu», kas uzdrošinātos parādīties, piemēram, Narvā, nekavējoties nošautu, lai otrajam zustu vēlme atkārtot Ukrainas scenāriju Igaunijā. Atgādinājis klasiķa Čehova tēzi – ja izrādes sākumā pie sienas karājas bise, tad vēlāk tai jāizšauj -, komandieris secināja, ka «mums vajag lielu bisi», lai atturētu Krieviju no avantūras kārdinājuma.

Par šādu bisi savā ziņā kalpo 600 ASV desantnieku, kas aprīlī dislocēti Baltijas valstīs un Polijā. Šīs armijas vienības ieradušās karot nevis pret bruņotiem provokatoriem, kuri šeit varētu parādīties, bet gan «pret iespaidu, ka tā var notikt», skaidro ASV vēstnieks NATO Duglass Lūts – desantnieki ar ASV karogu uz formas tērpa ir ļoti spēcīgs tēls pret medijos daudz redzētiem maskotiem «zaļajiem cilvēciņiem» bez militārām atšķirības zīmēm. Turklāt ASV un NATO spēku komandieris Eiropā Filips Brīdlovs ir sagatavojis arī plašāku konkrētu militāru pasākumu kopumu mūsu reģionam, vēstnieks papildināja. Krievijai jārēķinās, ka agresija Baltijā maksātu dārgi.

Taču vienlaikus kļūst skaidrs – Baltijas reģiona drošību nav iespējams garantēt vienīgi ar militāriem līdzekļiem, jo arī pašā Krievijā ir formulēta jauna kara stratēģija. Konflikts Baltijā būtu pirmām kārtām psiholoģisks un informatīvs karš, bet militāras sadursmes, ja tomēr notiktu, būtiski atšķirtos no līdz šim pieņemtās karadarbības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu