Enerģija kā ierocis — pret Krieviju • IR.lv

Enerģija kā ierocis — pret Krieviju

5
ASV senatori Džons Hovens (pa kresi) un Džons Baraso.
Pauls Raudseps

ASV senatori grib cīnīties ar Putinu, samazinot gāzes cenas

Aprīļa vidū Latvijā ieradās trīs ASV senatori, lai novērotu Latvijas, Igaunijas un ASV kopējās militārās mācības Ādažos un ar Latvijas amatpersonām pārrunātu Rietumu iespējamos atbildes soļus Krievijas agresijai Ukrainā.

Delegācijas pazīstamākais loceklis bija Džons Makeins, kas daudziem zināms kā stingrās līnijas atbalstītājs attiecībās ar Krieviju. Taču interesi izraisīja arī viņa kolēģi – Republikāņu partijas senatori Džons Baraso (John Barrasso) no Vaiomingas un Džons Hovens (John Hoeven) no Ziemeļdakotas. Viņu štati ir bijuši celmlauži slānekļa gāzes un naftas ieguvē, kas ir radījis enerģētisko revolūciju pašā Amerikā un varētu ievērojami ietekmēt tirgu visā pasaulē. Abi ir svarīgās Senāta Enerģijas komisijas locekļi. Ekskluzīvā intervijā ar senatoriem Ir jautāja, kā viņi vērtē Amerikas lomu Krievijas iegrožošanā.

Visus nodarbina jautājums – kā var apstādināt Putinu?

Hovens. Mums šķiet, ka sankcijām jābūt spēcīgākām, gan ekonomiskajām, gan diplomātiskajām, un tās jāievieš vienotā veidā. ASV jāieņem vadošā loma, tomēr tas jādara sadarbībā ar Eiropas Savienību. Ņemot vērā ASV un ES ekonomiku lielumu, salīdzinot ar Krieviju, nav šaubu, ka sankcijām būs nozīmīga ietekme uz Krievijas ekonomiku. Pat minimālās sankcijas, kuras ieviestas pašlaik pret dažiem indivīdiem, kā arī draudi par citu sankciju ieviešanu, ir likušas Krievijas akciju biržai un rubļa kursam kristies. Ja sankcijas tiktu ieviestas plašākā, apvienotā veidā, ir skaidrs, ka tās radītu pretspiedienu Krievijas rīcībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu