Zemūdens dārzi • IR.lv

Zemūdens dārzi

6
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Ieva Puķe

Par grāmatu Mirušie nepiedod Literatūras gada balvai nominētā Ieva Melgalve rakstniecību salīdzina ar koraļļiem, kas izaug okeānā, bet, malā iznesti, sastingst cakainās virtenēs. Viņas «sauszemes dzīve» ir vīrs un trīs bērni

Džinsi, sportisks krekls un vaļīgi sapīta bize pār plecu – trīsdesmitgadnieces Rīgā tā bieži nestaigā. Bet Ievai Melgalvei (33) tas piestāv, viņai joprojām ir bērna seja bez viltus un meikapa. Tieši tāda kā 18 gadu vecumā, kad es viņu satiku literātu Valdas Melgalves un Andra Bērziņa, plašāk pazīstama kā Zeibota, mājās Kundziņsalā. Tajā gadā bija iznākusi Ievas pirmā grāmata Bezzaudējumu punkts, viņa toreiz pieslēdzās sarunai par rakstīšanu. 

Formulēja domas pārsteidzoši «pieauguši», jokojot pieminēja situāciju Zviedrijā, kur vēl vidusskolas laikā bija uzaicināta viesoties latviešu literatūras antoloģijā iekļautā stāsta dēļ. Ar pārējiem – Knutu Skujenieku, Gundegu Repši un Noru Ikstenu – ēdusi ķīniešu restorānā, kāds no malas sācis ar viņu runāt, un sešpadsmitgadniece pie sava galdiņa sacēlusi smieklu vētru, paziņojot: «When I was young…»*

Aizmirstu Ievai pajautāt, vai viņai, ejot uz kādu naktsklubu, joprojām neprasa uzrādīt dokumentus. Uz klubiem viņa, visticamāk, neiet. Dumpīgā meitene, kas par necenzētā valodā rakstīto Bezzaudējumu punkta stāstu tika tirpināta visdažādākajās instancēs, ir pieaugusi. Mammas, rakstnieces un tulkotājas Valdas Melgalves jau septiņus gadus vairs nav. Ievai pašai tagad ir trīs bērni. Lielākajam, Džonatanam, jau 11, Liai – 7, Stellai – gadiņš. Ar viņiem un vīru Tomu Miku Ieva dzīvo Ķengaragā. «Man ir aukle,» Ieva pamato izvēli tikties Rīgas centrā, kur varēs mierīgāk izrunāties. Viņa gan ir ellīgi organizēta, nodomāju. Kā gan citādi spētu mājās uz pusslodzi strādāt reklāmas aģentūrā Publicis Riga, uzrakstīt bērnu grāmatu Bulta, zvaigzne un Laī, ko pašlaik maketē izdevniecībā Zvaigzne ABC, un, protams, Latvijas Literatūras gada balvai nominēto Mirušie nepiedod. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu