Pārcenties, maigi izsakoties • IR.lv

Pārcenties, maigi izsakoties

2
Foto — F64

Vai ZZS parlamentārieši un ministri piekrīt Aivara Lemberga vērtējumam, ka NATO bāze Latvijā līdzinātos padomju okupācijai?

Kamēr valsts un valdības vadītāji Latvijas dalību NATO sauc par stiprāko drošības garantiju un cenšas panākt, lai alianses klātbūtne Baltijā kļūtu vēl taustāmāka jaunu NATO bāzu veidolā, vienam no valdības koalīcijas pārstāvjiem ir gluži pretējs viedoklis. Zaļo un Zemnieku savienības partnerorganizācijas Latvijai un Ventspilij līderis Aivars Lembergs NATO bāzu veidošanu pielīdzinājis 1940.gada okupācijai un paziņojis, ka NATO karavīrus Latvijā gaidot tikai prostitūtas.

«Jebkura ārzemju karaspēka ienākšana Latvijā ir okupācija. Un nav nekādas atšķirības starp četrdesmito un četrpadsmito gadu. 1940.gadā ienāca ar Ulmaņa piekrišanu. Un arī tagad neviens nešaus. Ienāks ar Saeimas piekrišanu. NATO karaspēku kontrolē un vada no citas valsts. Līdz ar to zūd jelkāda jēga Latvijas bruņotajiem spēkiem, tie faktiski tad jālikvidē,» Lembergs izteicies intervijā laikrakstam Diena. Viņaprāt, tādā gadījumā Latvija beigtu pastāvēt kā neatkarīga valsts. «Tas faktiski ir pēdējais solis Latvijas suverenitātes pilnīgai zaudēšanai. De facto tā ir zaudēta jau šobrīd, jo likumus un noteikumus par 80% pieņem ārpus Latvijas. Okupācijas armijas zaldātu klātbūtne Latvijā to nostiprina. Mēs varam pavilkt svītru Latvijas neatkarībai, par ko es balsoju deviņdesmitā gada 4.maijā. Ar to ir beigusi pastāvēt Latvijas Republika jau otro reizi.»

Aizsardzības joma pašreizējā valdībā ir nodota tieši ZZS pārziņā, tāpēc vēlējāmies noskaidrot, vai Lembergam piekrīt arī Saeimas frakcijas deputāti un kā šie izteikumi ietekmē Lemberga līderpozīcijas apvienībā, kura līdz šim viņu vairākkārt pieteikusi kā savu premjerministra kandidātu un vēl aprīļa sākumā deputāte Dana Reizniece-Ozola intervijā LTV apliecināja, ka arī šoruden viņu varētu nominēt valdības vadītāja amatam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu