Nodokļiem jāaug • IR.lv

Nodokļiem jāaug

3
Pauls Raudseps

Budžeta ieņēmumu prognozes vēsta par skaidru apdraudējumu valsts drošībai

Krievijas agresija pret Ukrainu likusi gan sabiedrībai, gan politiķiem pēkšņi atcerēties, ka valstij ir jārūpējas par savu drošību.

Jau daudzus gadus solām mūsu galvenajam drošības garantam NATO veltīt aizsardzībai 2% no IKP. Kā mums nebeidz atgādināt Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, viņa valsts šo mērķi ir sasniegusi. Pēc NATO datiem, starp 2004. un 2009.gadu Igaunijas vidējie izdevumi aizsardzībai bija tikai nedaudz lielāki nekā Latvijā – 1,6% no IKP, salīdzinot ar 1,4%. Pēc tam attīstība ir bijusi diametrāli pretējos virzienos. 2012. un 2013.gadā Igaunija sasniegusi 2%, savukārt Latvijas ieguldījums strauji samazinājies un pēdējos divos gados nokritis līdz 0,9%. Dalām priekšpēdējo vietu aliansē, apsteidzot vienīgi Lietuvu, kas aizsardzībai atvēl tikai 0,8% no IKP.

Tagad visas valsts augstākās amatpersonas sakās esam apņēmības pilnas palielināt tēriņus aizsardzībai un tiešām izpildīt solījumu 2020.gadā sasniegt 2% no IKP.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu