Iesaka rakstnieks Osvalds Zebris • IR.lv

Iesaka rakstnieks Osvalds Zebris

 

LITERATŪRZINĀTNE. ANNA KUZINA. BLAUMANIS TUVPLĀNĀ. MADRIS

Memoriālā muzeja Braki vadītājas mūža darbs – neskaitāmos avotos atrodamu faktu, izteikumu, spriedumu par un ap Blaumani montāža saistošā lasāmgabalā. Rakstnieka domas, uzskatu maiņa un pārliecības šeit iegūst loģiska un dziļi iesakņota stāsta veidolu. 21 gads jeb teju puse no rakstnieka īsā mūža grāmatā atspoguļoti katrs atsevišķā nodaļā.

ROMĀNS. INGA ĀBELE. KLŪGU MŪKS. DIENAS GRĀMATA 

Neticami dzīvs ceļojums laikā un telpā, 19. un 20.gs. Krievija, tās guberņas pie Baltijas jūras un Latgales spēka avoti – domās un darbos spilgti cilvēki. Stāsts par izcilā Latgales un Latvijas patriota, garīdznieka, publicista Franča Trasuna (1864 -1926), viņa brāļadēla, lidotāja Jezupa Baško (1889-1946) un abus vienojošu sieviešu cīnītāju likteņiem pirms un pēc Latvijas dzimšanas. Obligātā literatūra.

DZEJA. EDVĪNS RAUPS. MIRKLIS ŠIS. JĀŅA ROZES APGĀDS 

«Vai bija dārzs, vai dārzs bij’ tikai sapnis?» – ar Borhesa dzejoli Izraidītais Ādams dzejas krājumu sāk Raups. Sintija Kampāne (UbiSunt) recenzijā par «mirkli šo» brīdina, ka «Raupa dzejas atklāsmes process ir kā peldēšana atvarainā upē». Taču, ienācis šajā bezgala krāšņajā valodas dārzā, tu apmulsti un netiec vairs vaļā no «raupestību» upes – no te un tagad atbrīvotas, paplašinātas domas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu