Premjera taisīšana • IR.lv

Premjera taisīšana

4
Tāvi Reivass 34 gadu vecumā kļuvis par pašlaik jaunāko premjeru Eiropas Savienības valstīs (salīdzinājumam — Valdis Dombrovskis par Latvijas premjeru kļuva 37 gadu vecumā).

Kā izgāzās Igaunijas valdošās partijas stratēģiski izplānotā valdības vadītāja maiņa un par premjeru kļuva mazpazīstams «puika»

Vienošanās bija panākta, un viss bija saplānots – Igaunijas premjera amatā (un visas Eiropas mērogā) visilgāk strādājošais politiķis Andruss Ansips atkāpsies pirms termiņa beigām, lai savu karjeru turpinātu Briselē, aizvietojot līdzšinējo ES komisāru Sīmu Kallasu no Igaunijas. Savukārt Kallass pēc desmit Briselē pavadītiem gadiem atgriezīsies Tallinā, lai uzņemtos Reformu partijas vadību un veidotu jaunu valdību, tādā veidā cerot uzlabot partijas lejupslīdošo popularitāti pirms nākamā gada pavasarī plānotajām vēlēšanām. «Uzvedas gluži tāpat kā Krievijas prezidents Vladimirs Putins un premjers Dmitrijs Medvedevs,» īdēja politiskās rotācijas kritiķi.

Un galu galā nekas tāds nenotika.

Igaunijas politikā sākās viesulis, sagādājot vairākus dramatiskus pavērsienus. Tas reizēm pat atgādināja meksikāņu ziepju operas. Rezultātā par valdības vadītāju kļuva politiķis, par kuru lielākā daļa sabiedrības līdz šim pat nebija dzirdējusi. Kas īsti ir šis jaunais vīrietis – Tāvi Reivass, kura izveidotā koalīcija apsolījusi dubultot bērnu pabalstus, palielināt algas skolotājiem un samazināt nodokļus? Kā tas vispār būs iespējams, ja finanšu ministra amatā palicis Jirgens Ligi, kas šos pienākumus pilda kopš 2009.gada un pazīstams kā Igaunijas taupības politikas arhitekts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu