VDK spridzeklis • IR.lv

VDK spridzeklis

8
Aivars Ozoliņš

Lēmums par «čekas maisiem» nedrīkst radīt papildu apdraudējumu Latvijai

Saeimai varētu būt izdevies atrast saprātīgu kompromisu tā dēvēto čekas maisu jautājumā. Pagājušonedēļ otrajā lasījumā pieņemtie likuma grozījumi paredz, ka tiesību ierobežojumi bijušajiem VDK aģentiem paliks spēkā arī turpmāk, bet «maisu» jeb VDK aģentūras kartotēkas saturu pēc zinātniskas izpētes pēc trim gadiem vismaz daļēji varēs publicēt. 

Taču «velns ir detaļās». Likuma grozījumi paredz, ka LPSR Valsts drošības komitejas dokumenti pēc to zinātniskās izpētes būs publiski pieejami Ministru kabineta noteiktajā apjomā un kārtībā. Šāda zinātniska izpēte jāveic līdz 2017.gada 31.maijam. Rezultāts būs atkarīgs pirmām kārtām no izpētes kvalitātes un valdības noteiktās dokumentu publicēšanas kārtības. Kas pētīs, ko un kādā apjomā, un kā izlems, kuri dokumenti ir, kuri nav jāpublisko? Un vai valdība piešķirs tam nepieciešamos līdzekļus? Arvien paliek risks, ka pēc trim gadiem būsim turpat, kur šodien – termiņš iet uz beigām, bet skaidrības vietā ir populistiskas politiskas intereses. 

Saeimas panāktais kompromiss ir starp priekšlikumu vēl uz 30 gadiem pagarināt VDK kartotēkas glabāšanas termiņu (un līdz ar to sadarbības fakta konstatēšanas iespējas un ierobežojumus bijušajiem VDK aģentiem ieņemt amatus valsts pārvaldē un kandidēt vēlēšanās), kas beidzas šāgada 3.jūnijā, un VLTB/LNNK prasību «maisus atvērt» jeb publicēt to saturu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu