Dainis Rudens, Sarkandaugavas Sarkanās dāmas mākslinieks • IR.lv

Dainis Rudens, Sarkandaugavas Sarkanās dāmas mākslinieks

4
«80.gados Latvija bija pilna ar fasāžu zīmējumiem, tādām reklāmām kā Zvaniet 02 — ātrajai palīdzībai. Es tagad daru to pašu, tikai ar 21.gadsimta elpu,» saka Dainis Rudens. Sarkandaugavā viņš izveidojis 8x8 m lielu veltījumu savai draudzenei.
Ieva Puķe

 

Uz sešstāvu nama sienas pilsētas centrā taps zīmējums pēc dziesmas Saule, Pērkons, Daugava motīviem – trafaretu mākslas jeb stensila autors Dainis Rudens stāsta par savu nākamo ieceri. Mājas saimnieks brandmūri jau atvēlējis, pašlaik tiek veikti pēdējie sagatavošanās darbi, lai, iestājoties siltākam laikam, viņš varētu rosīties pacēlāja grozā. Pilsētplānotāji, ar ko tiek saskaņots projekts, taujājuši par Daiņa portfolio, kas pagaidām nav biezs. Kā gan lai jauns ielu mākslinieks sakrāj atpazīstamību, ja šī sfēra ir pelēkā zona? Rudens stāsta: Eiropā pašvaldības pat mēdz atvēlēt īpašas māju sienas grafiti un stensila treniņiem. Ja šādas «legālas» sienas nav, ielu mākslai bieži nākas iet ceļu, ko sauc par vandalismu.

Rudens, kurš no 13. līdz 17.maijam piedalīsies Rīga 2014 paspārnē notiekošajā ielu mākslas festivālā Black Canvas, no laika gala centies strādāt legāli. Redzot viņa un vēl divu draugu interesi par trafaretiem, dzimtās Madonas bērnu un jauniešu centra pedagogi ļāvuši izmēģināt spēkus uz iekštelpu sienām. 2008.gadā palīdzējuši iegūt atļauju arī ārsienas apgleznošanai. Tā tapis Brīvības pieminekļa attēls – Madonas Milda. Pašlaik viens no trim puišiem pazīstams kā Dj Kodek, otrs strādā funkcionālā dizaina jomā, ielu mākslas vidē tiek saukts par Ukno. 

Trešais, Dainis Rudens, papildus māk-slas izglītībai ieguvis uzņēmējdarbības bakalaura grādu, maizi pelna ar sirdslietu – trafaretu zīmējumiem – un krāsainā etno, 70.gadu un Endija Vorhola estētikā noformē automašīnas, pilsētvides objektus, interjerus. Taču viņa lielākā kaislība ir ielu māksla. «Gads solās būt traks, jo Rudens nāks apgleznot Latviju kā vēl nekad!» viņš janvārī rakstīja Facebook lapā Rudens Stencil. Pagājušogad tur ievietota bilde ar Valgas Patriotiskās audzināšanas muzeja sienas zīmējumu – karavīru. Pārrobežu projektā iesaistījās arī kolēģis Ukno. «Super, jūs varētu uzzīmēt vēl kaut ko!» iesaucies Valkas kaimiņpilsētas mērs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu