3 miljonus vērts optimisms • IR.lv

3 miljonus vērts optimisms

5
Eco House International līdzīpašnieks Normunds Sondors ir gatavs pat visbezcerīgākajā situācijā ķepuroties un cīnīties. «Ja samierināsies ar domu, ka esi mironis, tad patiešām arī būsi pagalam.»

Viena no trijām tehnoloģiski modernākajām koka paneļu māju rūpnīcām Baltijas valstīs Eco House International sāka darbu tieši krīzes melnumā, bet tagad līgatnieši atrod klientus pat Nicā

Kad 2008.gadā sabruka nekustamo īpašumu tirgus ne tikai Latvijā, bet daudzkur Eiropā, šādā brīdī sākt ražot koka paneļus māju būvēšanai šķita gluži vai pašnāvība. «Bet uzņēmumā bija ielikti visi tā dibinātāju personīgie līdzekļi. Arī mani piecpadsmit gadu darba augļi. Plus vēl bankas nauda – lai ražotni aprīkotu ar jaunām, modernām iekārtām, nācās ņemt kredītus,» sēžot Līgatnes rūpnīcas birojā, stāsta Eco House International valdes priekšsēdētājs un uzņēmuma līdzīpašnieks Normunds Sondors. 

Sieva apgalvojot, ka toreiz viņš gada, pusotra laikā nosirmojis. «Tomēr pat visbezcerīgākajā situācijā jāturpina ķepuroties un cīnīties. Ja samierināsies ar domu, ka esi mironis, tad patiešām arī būsi pagalam,» stāsta valdes priekšsēdētājs, saukdams to par nereālu optimismu. Tomēr šis optimisms beigu beigās izglāba ražotni. Rūpnīca darbu sāka tikai 2009.gada beigās, bet jau pērn tās apgrozījums bija pieci miljoni eiro.

No zāģētavas līdz rūpnīcai

Līgatnes ražotnē kopš tās izveides saražots ap 300 māju. Pieaugums ik gadu – 20-30%. Tikpat mērķtiecīgi notikusi arī jaunu tirgu apgūšana. Vispirms Norvēģija, tad Dānija. Tagad viņu ražotās mājas var redzēt arī Beļģijā, Šveicē un pat Francijā, kur koka mājas ir kaut kas pilnīgi jauns. «Tur nav tādu koka būvju tradīciju kā ziemeļos, tomēr Francijā tās pašlaik kļuvušas par modes lietu, un tirgus aug ļoti strauji,» skaidro Normunds. Līgatnieši savas mājas būvējot galvenokārt valsts dienvidu daļā – Nicas apkaimē. «Pašlaik strādājam arī pie tā, lai piegādātu savas mājas Austrijas tirgum,» saka Normunds.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu