Baisā ekskursija • IR.lv

Baisā ekskursija

5
Filma balstīta uz patiesu stāstu par kādas 10 gadus vecas meitenes mājupceļu no Sibīrijas pēc izbēgšanas no izsūtīto vilciena. Viņu spēlē Anastasija Marcenkaite.
Kristīne Simsone

Kinoteātros otro nedēļu ir skatāma lietuviešu filma Ekskursante – cilvēciska drāma par staļinisma represijām 40.gados, monstrozu un spēlkino gaužām maz atainotu laiku

Lai gan kino ir daudz liecību par dažādiem totalitāru režīmu laikā piedzīvotiem cilvēciskuma norieta brīžiem, uzmanība, kas veltīta padomju laikā pārciestajām represijām joprojām ir pārsteidzoši maza. Deportāciju un gulagu portretējumi vēl aizvien ir dokumentālistu «lauciņš», un spēlkino jomā to atainojumi atgādina pēkšņus uzplaiksnījumus, piemēram, Alekseja Germana teju traumatiski skarbā drāma par Staļina paranoidālo vēršanos pret ebreju ārstiem Hrustaļov, mašīnu! un nīderlandiešu režisores Marlēnas Gorisas stāsts par kādas vācu literatūras pasniedzējas izsūtījumu Viesulī (Within the Whirlwind). 2010.gadā drāmu Atpakaļceļš (The Way Back) par bēgšanu no Sibīrijas uzņēma arī Trūmena šova režisors Pīters Veirs (Peter Weir), nofilmējot Orlando Blūmu, Edu Harisu un Džimu Stērdžesu.

Cilvēcības paliekas

Lietuviešu režisora Audrjus Juzena (Audrius Juzenas) uzņemtā lente ir uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts par kādas 10 gadus vecas meitenes mājupceļu no Sibīrijas pēc izbēgšanas no izsūtīto vilciena. Nežēlīgu apstākļu iespaidā par pieaugušu cilvēku pakāpeniski kļūstošo meiteni Mariju ar starojošu prātīgumu nospēlē jaunā aktrise Anastasija Marcenkaite (Anastasija Marcenkaite) – viņas varone filmā ir gluži kā spogulis, kurā atspīd vājprātīga režīma atstātās pēdas uz ceļā sastaptajiem cilvēkiem. 

Filmā būt cilvēciskam un palīdzēt nozīmē būt drosmīgam, un tādi atļaujas būt tikai daži – tie, kas no režīma stāv atstatus (nomaļā meža būdā mītoša vecmāmuļa, ārsts un kāds vairākkārt ieslodzījumā pabijis vīrs), un tie, kas iekārtai «stāv pāri», piemēram, kāds augsta ranga (šķiet, NKVD) virsnieks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu