Pareizticīgā komuniste • IR.lv

Pareizticīgā komuniste

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

PSRS sabrukums bijusi ģeopolitiska katastrofa, Latvijas Krievu savienības līdere un Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka piekrīt Vladimiram Putinam. Bet konflikts par Ukrainu esot starp Krievijas un Eiropas Savienības «civilizācijām»

Pareizticīgajiem ir gavēnis, un restorānā Traktieris Antonijas ielā ir arī īpaša gavēņa ēdienkarte, no kuras Tatjana Ždanoka – «komuniste un arī pareizticīgs cilvēks», kā viņa sevi raksturo – izvēlas dārzeņu zupu un lobio. «Lai ir gruzīnu,» viņa saka un pasmaida savu slaveno smaidiņu, kas daudziem latviešiem izraisa reflektorisku nepatiku.

Par tautībām, tautām, nācijām un arī par nacionālismu, kura robežas ar Krievijā tagad pastāvīgi piesaukto «nacismu» un «fašismu» no viņas sacītā man tā arī netop skaidras, pusdienodami runājam daudz. Un arī par īpašo «Krievijas civilizāciju», kurai piederot gan Ukraina (tiesa, «izņemot Rietumukrainu»), gan «lielā mērā» Baltkrievija, gan arī, kā izrādās, «Krimas krievu nācija», kurai esot pašnoteikšanās tiesības, tāpēc tur notikušais referendums esot likumīgs.

16.martā Krimā sarīkoto nobalsošanu par pievienošanos Krievijai un uzreiz pēc tam notikušo Krimas uzņemšanu Krievijas Federācijā neatzīst par likumīgu ne ANO, ne EDSO, ne Eiropas Savienība, nedz vairākums pasaules valstu. Partijas Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā, kura šogad pārdēvējusies par Latvijas Krievu savienību, līdere Ždanoka bija viena no sešiem Eiropas Parlamenta deputātiem, kuri bija uzaicināti un bija piekrituši būt šā pasākuma «neatkarīgi starptautiski novērotāji». («Tie bija svētki,» viņa pēc tam raksturoja tur novēroto.) Bet pagājušonedēļ viņa jau trešo reizi bija arī Moldovā (kā Eiropas Parlamenta deputāte – viņa paskaidro), kuras Piedņestras reģions, kā daudzi bažījas, varētu būt nākamā Krievijai pievienojamā teritorija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu