Bez provokācijām? • IR.lv

Bez provokācijām?

5
Aigars Bikše pie melnādainās Bārbijas tās uzstādīšanas laikā.
Gunita Nagle

Ar instalāciju Pieminekļu kari Rīgā tās kurators Aigars Bikše atšķirībā no citām reizēm neprovocē un nekaitina, tikai rāmi vedina uz pārdomām par laiku un vērtību maiņu 

Tēlnieks Aigars Bikše neslēpj, ka sākotnēji viņa izvēlētos mākslas darbus Rīga 2014 radošā padome nokritizējusi ar vārdiem «pārāk politkorekti!». Pārsteidzoši, ka šādi vārdi jādzird māk-sliniekam, kurš 2009.gadā vietā, kur reiz atradās ļeņineklis, uzstādīja piepūšamo skulptūru Ideālists, kas brīžiem braši izslējās, brīžiem sašļuka. 

Pirms diviem gadiem Bikšes organizētās Rīgas tēlniecības kvadriennāles laikā Rīgas dome neatļāva eksponēt divus mākslas darbus – poļu mākslinieka veidotu neona Dāvida zvaigzni un Nīderlandes mākslinieka Putina priekšvēlēšanu skatuvi. Tagad Aigars Bikše atzīst, ka šī vārdā nenosauktā cenzūra neapzināti viņu ietekmējusi un, iespējams, atturējusi no provokācijām. Instalācija Pieminekļu kari, kura Rīgas centrā atradīsies no 27.marta līdz 26.oktobrim, nekonfrontē Latviju ar valstīm, kuru karaspēki reiz šeit nogalinājuši un postījuši. Drīzāk otrādi – vedina uz samiernieciskām pārdomām par pagājušiem laikiem, kuri atstājuši neizdzēšamas pēdas mūsu domāšanā. 

Sākotnēji projekts Pieminekļu kari paredzēja Rīgas centrā uzstādīt objektu, uz kura pēc kārtas tiktu eksponēti četru valstu – Krievijas, Vācijas, Zviedrijas un Polijas – pieminekļi. Bija iecerēts lūgt šo četru valstu tēlniekiem veidot pieminekļus. Taču aicinājums pārstāvēt valsti, kas reiz okupējusi Latvijas teritoriju, mulsināja māk-sliniekus. Turklāt kurators Bikše vēlējās, lai katra skulptūra būtu ar skaidru vēstījumu. Tādēļ tagad uz deviņus metrus garā postamenta cits citu dienas laikā vairākkārt nomainīs četri mākslas darbi, pareizāk sakot, to kopijas, kuras kopā ar Bikši veidoja lietuviešu mākslinieks Donāts Mockus, latviešu tēlniece Inese Valtere-Ūlande un gleznotāja Jana Briķe. Viņu mākslas darbs, ko veidos četras 4,5 metrus augstas plastmasas skulptūras, vēstīs par valstīm un noteiktu vērtību sistēmu, kas ietekmējusi Latviju.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu