Sekojot putnu balsīm • IR.lv

Sekojot putnu balsīm

4
Gunita Nagle

Lai gan putnu vērošanai visi gadalaiki ir piemēroti, tieši pavasarī tā sagādā milzīgu prieku – mājās atgriežas tūkstošiem putnu. Turklāt Latvijai pāri pārlaižas miljoniem migrējošo sugu, dāvājot nepārspējamus skatus 

Putnus var vērot it visur, arī pilsētā, ja grib, var pamanīt ne tikai vārnas, zvirbuļus un baložus, bet arī zīlītes, meža strazdus, dzeņus un sīļus. Taču, ja ir vēlēšanās redzēt putnus viņu lielajā daudzveidībā, jādodas uz putnu vērošanas vietām. Īpaši labi putniem patīk vietas, kur satiekas ūdens ar sauszemi. Te gan ūdens un bridējputni, gan plēsīgie un sīkputni var atrast daudz ēdamā un atpūsties pirms tālākā ceļa. 

«Gadījies dzirdēt, ka putnu novērošana piemērota tikai mācītiem ornitologiem. Nav tiesa! Zinu daudzus putnu vērotājus, kuriem ne izglītība, ne darbs nav saistīti ar bioloģiju, tomēr viņi lieliski iemācījušies atpazīt putnus un pat uziet mūsu valstij jaunas sugas,» stāsta ornitologs un putnu vērotājs Jānis Ķuze, iedrošinādams, ja vien ir interese, nodoties putnu vērojumiem. 

Ir daudz iemeslu, kādēļ cilvēki gatavi stundām ilgi sēdēt vienā vietā, lai tikai izdzirdētu kāda putna dziesmu vai to ieraudzītu. Tā ir iespēja pabūt svaigā gaisā un dabā, mācīties un uzzināt ko jaunu, arī apmierināt savu sportisko azartu, jo daudzi aizraujas ar kolekcionēšanu, veidojot novēroto sugu sarakstus. Tā ka – ja ir vēlme piedzīvot atklājuma prieku, atliek doties uz putnu pulcēšanās vietām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu