Mācās visa ģimene! • IR.lv

Mācās visa ģimene!

5
Foto — Emīls Desjatņikovs, F64
Anda Burve-Rozīte

Cēsu Jaunās sākumskolas direktore Dana Narvaiša (28) stāsta, kā izveidot progresīvu skolu bez milzīgiem finanšu ieguldījumiem, bet ar labām idejām un mīlestību pret bērniem

Otrpus dzelzceļam, raugoties no Cēsu centra puses, divstāvu namā ar koka sijām, lieliem logiem un gaišpelēkām krāsotām sienām atrodas Bērnu un jauniešu zinātnes centrs Zinoo, bet tā 2.stāvā izvietojusies pagājušā gada rudenī atvērtā Cēsu Jaunā sākumskola. Tās direktores Danas Narvaišas un vecāku interesantās sarunas es nejauši atklāju tviterī. Nolēmu atvērt skolas mājaslapu un izpētīt, kas tad ir šī skoliņa, par kuras ikdienas norisēm ar aizrautību sociālajos tīklos runā gan vecāki, gan pedagogi. Neatkarības gadu laikā Latvijā saradušās 40 privātskolas. Vairākas no tām, arī Cēsu Jauno sākumskolu, izlēmuši veidot vecāki, kā tas, pēc likuma, ir ļauts – biedrības 99 balti zirgi veidoto skolu Drustos, Ikšķiles Brīvo skolu, nesen Rīgā atvērto Brīvo Māras skolu, Valmieras Zaļo skolu, Tukuma Dzīvo skolu un citas. 

Cēsu Jaunās sākumskolas direktorei Danai Narvaišai šķiet, ka viņas vadītās skolas stāsts, kas aizsākās, tviterī sapazīstoties Cēsu puses vecākiem, ir lielisks piemērs tam, kā mūsdienās radīt jaunas idejas un tās realizēt. Notikumi sākās 2012.gada rudenī, bet vēl pēc pusgada šīs aktivitātes tviterī pamanīja Dana. Bijusī Iespējamās misijas skolotāja tobrīd bija bērna kopšanas atvaļinājumā, apņēmusies, ka realizēs dzīves sapni:  «Izveidot savu biznesu, nopelnīt naudu un ieguldīt to izglītības attīstībā.» Dana ieguvusi bakalaura grādu tūrisma vadībā Vidzemes augstskolā, profesionālās augstākās izglītības grādu pedagoģijā Latvijas Universitātē, kā arī maģistra grādu sociālajās zinātnēs Vidzemes augstskolā. Apmaiņas programmās studējusi Francijā, Norvēģijā. Piedalījusies starptautiskā projektā Izcilo klašu izpēte,  kurā definēti kritēriji izcilai 21.gadsimta klasei. Taču galvenais, kas jāpastāsta par Danu, nav formālais CV, bet neticamā uzņēmība, enerģija un interese par izglītības procesiem, kas jūtama, viņu sastopot. 

Cēsu skoliņas durvis pēc īsa zvana atver smaidīga jauna sieviete zirgastē saņemtiem matiem, koka krellēm ap kaklu. Tā ir viņa, skolas direktore! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu