Nefotografēju demonstrācijas • IR.lv

Nefotografēju demonstrācijas

5
Foto — Nora Krevneva, F64
Ieva Puķe

Zivs Korens, kura fotoizstāde par Telavivu aplūkojama Rīgā, uzskata: žurnāliem un avīzēm ir pienākums stāstīt smagus, bet patiesus stāstus, lai arī tas nevairo pircējus

Fotogrāfs Zivs Korens (Ziv Koren), kura bilde ar uzspridzināta izraēliešu autobusa skeletu, piebāztu ar cilvēku līķiem, 1994.gadā apskrēja pasaules medijus un gadsimtu mijā īpašā atskatā World Press Photo to nosauca par «vienu no 200 ietekmīgākajām fotogrāfijām pēdējos 45 gados», Latvijā izrāda kaut ko pavisam miermīlīgu. Līdz 28.martam Rīgas domes vestibilā būs apskatāma viņa izstāde Fotomirklis Telavivā – baltas jahtas ar debesskrāpjiem fonā, stilīgu jauniešu atspulgs kafejnīcas stiklā, jauns, lietišķs vīrietis hasītu ebreja tradicionālajā tērpā ar datorsomu rokā uz tāda kā cirka pedāļriteņa balansē uz šauras apmales. Tas ir ieskaņas pasākums Rīga 2014 programmā iekļautajam festivālam Telavivas pludmale, ko jūlija beigās un augusta sākumā Ķīpsalā pie Vanšu tilta sadarbībā ar nodibinājumu Live Riga un Rīgas domi organizēs Izraēlas vēstniecība Latvijā.  

Kādreizējais militārais fotogrāfs Zivs Korens, kurš tuvāk nekā jebkurš cits piekļuvis savas valsts politiķiem, arī premjerministram Arielam Šaronam, sekojis Izraēlas karavīriem konfliktu zonās, Latvijā nav ieradies atpūsties. Blīvi saplānotas darbdienas rītā viesnīcas vestibilā dzerdams melnu kafiju un īsās intervijas vidū iziedams ārā jau uz otro cigareti, Zivs Korens stāsta, ka iepriekšējā dienā, kad viņam bija jāvada tikai lekcija Universitātē, apmeklējis Rīgas Geto muzeju un muzeju Ebreji Latvijā. Bijis Rumbulas mežā, kur nošauts viņa vecvectēvs rabīns Ārons Zallels Pauls ar sievu Haju Libu. 

Kļūt par militāro fotogrāfu Izraēlā – tas bija veids, kā izbēgt no iesaukšanas dienestā?
Vai ģimenes pieredze holokaustā ir iespaidojusi jūsu personību?
Laikam Izraēlā katrs profesionāls fotogrāfs ir kara fotogrāfs?
Lasīju, ka esat nonācis iekšējā konfliktā: es fotografēju, bet vairumā gadījumu cilvēki nemaz negrib zināt par šīm šausmām.
Ja karš neattiecas uz pašu, tad šādus stāstus ir vieglāk uztvert. Tie dod apstiprinājumu, cik paša dzīve ir laba. Pat ja kaut kas nav kārtībā, tas ir tikai nieks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu