Ekonomiskais prettrieciens • IR.lv

Ekonomiskais prettrieciens

8
Vācijas kanclere Angela Merkele un Krievijas prezidents Vladimirs Putins ekonomikas forumā pērn jūnijā Sanktpēterburgā

Vai pēc sankcijām pret dažām krievu amatpersonām Rietumi ķersies arī pie Krievijas ekonomiskas blokādes? Liela teikšana tajā būs Vācijai

Pieņemšanā, ko Maskavā uz daudzstāvu nama terases rīkoja vairākas vācu kompānijas, daži viesi ieradās ar automātiem un pistolēm. Vakars bija ieturēts Džeimsa Bonda stilā, un ieroči, protams, nebija īsti, bet gan rotaļļietas. Ballītē uzmanību piesaistīja arī vairākas trūcīgi ģērbušās sievietes, kas gorījās milzīgā martini glāzē. Plūda šampanietis, dūmoja cigāri. Skanēja tosti par to, cik apbrīnojamu peļņu šīm firmām sola Krievijas tirgus. Tobrīd Vācijas un Krievijas biznesa attiecības izskatījās diezgan rožainas. Bet tas bija todien – marta pirmajā sestdienā.

Jau dažas dienas vēlāk prieks bija pagaisis. Ukrainas dēļ Rietumu un Krievijas attiecībās sākās krīze, kāda nav piedzīvota kopš aukstā kara laikiem. Kremlis naski gatavojās varas pāņemšanai Krimā un pēc svētdien notikušā referenduma to arī izdarījis. Bet Rietumi pagaidām atbildējuši ar dažām sankcijām pret atsevišķām amatpersonām: iesaldējuši pārdesmit Krievijas un Krimas politiķu kontus ārvalstīs (ja vien tādi tur ir) un noteikuši ceļošanas ierobežojumus.

Sākoties krīzei, diezgan negaidīti vadību Rietumu sabiedroto vidū uzņēmās Vācija. Jau šā gada sākumā Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeijers solīja, ka viņa valsts turpmāk vēlas aktīvāk iesaistīties ārpolitikas procesos, un, iespējams, pēdējās nedēļās spertie soļi ir šīs apņēmības īstenošana. Šteinmeijers un Vācijas kanclere Angela Merkele vispirms centās pārliecināt, ka Krimas krīzi varēs atrisināt sarunu ceļā, lai gan vairākas citas ES dalībvalstis un ASV mudināja uz ātru un asāku rīcību. Tagad ir skaidrs, ka Putina nepiekāpības dēļ šī Vācijas līderu stratēģija ir izgāzusies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu