Viss mans prezidents • IR.lv

Viss mans prezidents

3
Valters Sīlis, režisors
Valters Sīlis

Andris Bērziņš Gazprom hokeja ložā ir ilustrācija valsts politikai, kurai pēkšņi pienācis gals

Veidojot izrādi Visi mani prezidenti 2011.gadā, nācās domāt, kā prezidenta personība atspoguļo valstī notiekošo. Guntis Ulmanis, nemācēdams angļu valodu, tomēr centās izvest Latviju pasaulē, Vairai Vīķei-Freibergai tas arī izdevās, bet Valdis Zatlers spēja nostāties pret saviem ievēlētājiem un «nogalināja oligarhu».

Tagad ir iespējams runāt par šī traģifarsa turpinājumu ar Andri Bērziņu. Šī varētu būt izrāde par to, kā prezidenta amatu Latvijā padarīt tiešām maznozīmīgu. Par cilvēku, kurš labi apzinās, ka vairākas prezidenta funkcijas viņam nav pa spēkam, bet tik un tā ir gatavs būt par prezidentu. Valdis Zatlers atklāja, ka nav spēcīgākais cilvēks publiskās runas lauciņā, bet bija redzams, ka viņš no tiesas centās cīnīties ar saviem trūkumiem. Tagad mums ir prezidents, kurš nespēj bez lapiņas teikt nevienu runu, bet nejūt arī nekādu uztraukumu par to kvalitāti un vajadzību sevi attīstīt. It kā prezidentam nemaz nebūtu pienākums reprezentēt valsti pēc iespējas labāk.

Vēl šī izrāde varētu būt par politiķi, kura uzdevums ir netraucēt politisko virzību un neuzdot liekus jautājumus. Prezidents savā ziņā reprezentē politiku, kāda izvērsta pēdējos gados – ekonomiskajai attīstībai var pakļaut jebkādus jautājumus par citu valstu politiskajām darbībām, ja tās ir vērtīgi un spēcīgi biznesa partneri. Nesenie gadījumi – Baltkrievijas prezidenta un Saeimas komandu hokeja mačs ar spīkeri Solvitu Āboltiņu galvenās skatītājas lomā un prezidents Andris Bērziņš Gazprom ložā Rīgas Dinamo hokeja spēlē – ir tikai spilgti šīs politikas piemēri. Valsts prezidents reprezentē pašreizējo Latviju, kura tik ilgi bija pieradusi nepamanīt, ka citām valstīm nākas sastapties ar līdzīgām grūtībām kā savulaik okupētajai Latvijai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu