Visa enerģija — domāšanā • IR.lv

Visa enerģija — domāšanā

6
Foto — Gatis Gierts, F64
Anda Burve-Rozīte

Režisora Viestura Meikšāna (34) pirmais operas iestudējums – lekcija Mihails un Mihails spēlē šahu šonedēļ piedzīvo pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā. Pēc pērngada iestudējuma Maskavā režisors bija paņēmis garāku pauzi

Ļoti nosacīti Viesturs Meikšāns uzskatāms (un nereti aizvien tiek saukts) par «jauno režisoru». Viņa stāsts ir interesants ar to, ka teātrim pievērsās tikai 23 gadu vecumā – šajā laikā gandrīz jau bija absolvējis biznesa vadības studijas Konkordijas Universitātē Igaunijā un gatavojās cita veida karjerai. Paralēli mācībām Igaunijā sāka studēt režiju Latvijas Kultūras akadēmijā un jau ar pašu pirmo izrādi tika nominēts Teātra gada balvai kā spilgtākais debitants. Tas notika 2006.gadā. Vēl pēc pāris gadiem sekoja tādas spēcīgas, oriģinālā rokrakstā veidotas izrādes kā Vīns un nezāles, Zelta zirgs Valmieras Drāmas teātrī un Septiņi Fausti Nacionālajā teātrī.

Slavenākais starptautisku atzinību guvušais Viestura Meikšāna iestudējums ir Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās, ko 2010.gadā viņš iestudēja Valmierā. Tieši ar šo izrādi Meikšānu pamanīja teātra festivālā Krievijā un pirms pusotra gada piedāvāja iestudēt krievu klasiku Antona Čehova Maskavas Dailes teātrī (MHAT). Izaicinājumu režisors pieņēma. Kādus augļus, kā arī atziņas par Krieviju šodienas notikumu kontekstā tas atnesa, viņš stāsta intervijā.

Šonedēļ režisoru atkal gaida liels izaicinājums – debija operas žanrā. Komponista Kristapa Pētersona daudzslāņainā laikmetīgā mūzika izrādē Mihails un Mihails spēlē šahu mijas ar Viestura Meikšāna režijas konceptu – neparastā veidā izstāstītu autobiogrāfisku stāstu par 20.gadsimta 60.gadu šaha ģēniju rīdzinieku Mihailu Tālu, viņa slaveno 1960.gada spēli pret otru lielmeistaru Mihailu Botviņņiku. Tāls uzvarēja, izmantojot ļoti ekscentrisku gājienu. Patlaban Meikšāns ir ārštatnieka statusā, tūdaļ sāks iestudēt, pēc paša vārdiem, «kārtīgu, mūsdienīgu» Šekspīra Ričardu III Dailes teātrī ar Artūru Skrastiņu galvenajā lomā, pirmizrāde maija vidū.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu