40 dienu apņemšanās • IR.lv

40 dienu apņemšanās

3
Foto — Corbis/Scanpix

Trešdien kristieši visā pasaulē sākuši lielo gavēni, kas turpināsies līdz pat Lieldienām. Kas notiek ar mūsu organismu, ja atsakāmies no dažādām ierastām baudām? 

Gavēņa laiks kristiešiem ir saistību laiks. Pienākums gavēt ir atteikšanās no gaļas, piena produktiem, alkohola, un katrai ticībai ir savi noteikumi gan ēdienreižu skaita un laika  ziņā, gan produktu izvēlē. Gavēnis nav tas pats, kas badošanās ar mērķi novājēt vai attīrīt ķermeni no liekiem toksīniem. Svarīgākais ir mēģināt tikt galā ar savām iegribām un kārdinājumiem. Katrs pats zina savas vājības – slinkums, dusmas, skaudība vai saldumi, alkohols, smēķēšana. Bet varbūt arī televizora skatīšanās, datorspēlīšu spēlēšana, sekss. Gavēņa mērķis – piedzīvot gara pārākumu pār miesu. 

Taču, pirms pieņemt lēmumu par gavēšanu, kritiski jāapsver ieguvumi un zaudējumi. Ja pirms tam par veselību nav piedomāts un ēsts uz nebēdu, tad strauja dažu produktu izslēgšana no ēdienkartes radīs organismam lieku stresu. Tāpat jānovērtē, kas būs pēc gavēņa – atkal negausīga pieēšanās?

Ja gribas savā uzvedībā ko mainīt, tad viena diena – tas būs tikai eksperiments. Ja tās būs septiņas dienas – tad jau būs ziņkārība. Ja vairāk nekā 40 dienu, tad tas varētu kļūt par jaunā dzīvesveida ieradumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu