Izglītības revolucionāre • IR.lv

Izglītības revolucionāre

9
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Gunita Nagle

Datorspeciāliste Gundega Dēķena bija viena no pirmajiem tiešsaistes izglītības platformas Udacity darbiniekiem, kas augstāko izglītību norāva no troņa, lai padarītu to pieejamu ikvienam un jebkur

Studijas Rīgas Tehniskajā universitātē Gundega Dēķena pameta jau pēc pirmā kursa. Toties viņa izvēlējās pašmācības ceļā apgūt informācijas tehnoloģijas. Tieši viņa, sieviete bez augstākās izglītības un pieredzes akadēmiskajā darbā, pašlaik veido tiešsaistes lekciju kursus vienā no trim pasaulē populārākajām tiešsaistes izglītības platformām Udacity. Ģērbusies ērtos džinsos un kapuč-jakā, ar auduma mugursomu, kuru rotā Udacity logo, viņa vairākas reizes gadā lido no Rīgas uz Silīcija ieleju Kalifornijā, nereti arī uz Ņujorku, lai satiktos ar kolēģiem no Udacity un augsto tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvjiem. Gundegas ikdienas atbildība ir gādāt, lai studentiem pēc iespējas saprotamāk tiktu izskaidrotas tēmas, kas saistītas ar matemātikas zinātni, programmēšanu, ģenētiku, fiziku, mākslīgo intelektu un daudzām citām dabaszinātņu jomām. Paradoksāli? Gundega uzskata – loģiski.

Zinātniskais trilleris tīklā

Gadsimtiem ilgi piederība universitātes studentu saimei bija ekskluzīva iespēja, kas pieejama turīgākajiem, veiksmīgākajiem, gudrākajiem. Augstākā izglītība joprojām ir dārga. Tiešsaistes izglītības kursi jeb MOOC (akronīms no Massive Open Online Courses) pāris gadu laikā nocēlusi akadēmisko izglītību no pjedestāla, piedāvājot internetā noklausīties augstskolas lekciju kursus ikvienam un bez maksas. Lūdzu, ja vien ir dators, labs interneta pieslēgums un laiks! 

Pirmie lielākie tiešsaistes kursu izstrādātāji Udacity un Coursera izraisīja tik milzīgu interesi, ka respektablais laikraksts The New York Times, piedāvāto zināšanu apreibināts, 2012.gadu pasludināja par «tiešsaistes izglītības kursu gadu». Udacity ir viena no trim slavenākajām MOOC platformām, ko 2012.gadā nodibināja GoogleX projekta vadītājs un Stenforda Universitātes profesors Sebastjans Trans (Sebastian Thrun) kopā ar Deividu Stevensu (David Stavens) un Maiku Sokolski (Mike Sokolsky). Tajā brīdī Gundega jau bija saistīta ar tiešsaistes kursiem – viņa tos apmeklēja un forumu diskusijās iesaistījās jau pirms zīmola Udacity radīšanas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu