Palīgā, zaglis! • IR.lv

Palīgā, zaglis!

6
Foto — Panther Media, Scanpix
Ieva Puķe

Vieni strādā ar mūķīzeri, citi izspiež stiklu paketes, vēl citi iekļūst pa vaļā atstātiem logiem vai durvīm – ik diennakti Rīgas reģionā vien notiek 5-7 zādzības. Tūkstošiem vērtu elektroniku mūsdienās var ātri un neuzkrītoši aiznest nelielā mugursomā. Es zagli satiku kāpņu telpā, kad viņš iznāca pa mana dzīvokļa durvīm, un pēc vairākus mēnešus garās izmeklēšanas varu dalīties ar atziņām, kā labāk pasargāt savu mantu

Bija negaidīti vasarīgs maija rīts. Aizvedusi meitu uz skolu, labā garastāvoklī cauri saulainam skvēriņam atgriezos mājup, lai dotos uz sapulci darbā. Tad šaurajās Vecrīgas nama kāpnēs pretim nāca viņš – vidēja auguma, sportisks vīrietis īsiem matiem un brillēm, džinsos, tumšā jakā, ar mugursomu. «Kāpēc nepieliki viņam «podnožku»?» pēc tam pilnā nopietnībā apvaicājās viena no policijas inspektorēm. Nepieliku, jo pārvērtos sālsstabā. Nesapratu, kāpēc pa mana dzīvokļa durvīm namā ar diviem kodiem –  parādes durvīm un pagalma vārtiņiem –  izslīd šis cilvēks. Mērfijs nesnauž. Uz dzīvojamās istabas dīvāna kā uz paplātes torīt biju salikusi savas mantas: maku, telefonu, datoru. «Palīgā, zaglis!» beidzot ieaurojos, bet viņš tukšajās kāpnēs veikli aizslīdēja man garām. Lai arī dzīvokļa durvis palika vaļā, kliegdama traucos pakaļ vīrietim, kas, nebija šaubu, nesa prom visu manu profesionālo un privāto datubāzi.

Mēs izskrējām cauri mājas iekšpagalmam, joņojām cauri Vecrīgai. Pulksten deviņos no rīta uz sānieliņām cilvēku nebija daudz, automašīnu stāvlaukumā līdzās Galerijai Centrs mūsu skrējienā noskatījās bariņš vīru spēka gados. «Palīgā, zaglis!» kliedzu arī uz viņu pusi.

Cilvēku vienaldzība mani tajā brīdī laikam satrieca vairāk nekā pats zagšanas fakts. Kad zaglis jau bija pazudis no redzesloka, piegāju pie vīriem, kas stāvēja mašīnu laukumā kabatās sabāztām rokām. «Kāpēc nepalīdzējāt!?» vaicāju. «Tā nav mūsu problēma. Rekur iet policists, prasiet viņam,» atbildēja viens no vīriešiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu