Melnais zirdziņš • IR.lv

Melnais zirdziņš

5
Trīs pašreizējie kandidāti uz Eiropas Komisijas prezidenta amatu: Valdis Dombrovskis (no kreisās), Mišels Barnjē un Žans Klods Junkers.

Eiropas Komisijas prezidenta izvēle saglabā intrigu, un Valda Dombrovska izredzes ir viena no neatminētajām mīklām

Briselē uzausis tipisks pelēkais rīts noguruša eiroierēdņa uzvalka krāsā. Nelielajā Tirdzniecības ielā starp citām betona un stikla ēkām ieskautā Eiropas Tautas partijas (ETP) biroja priekšā nemana automašīnu un policijas eskorta kolonnu – bijušais Latvijas premjerministrs, tagad Saeimas deputāts Valdis Dombrovskis ar pavadoņiem ieradies kājām, salātzaļā Vienotības mapē līdzi nesot oficiālu aicinājumu izvirzīt viņu Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam.

Foto un video zibšņu un klakšķu pavadīts, ēkas ceturtajā stāvā no sava darba kabineta smaidīgs iztraucas ETP līderis Žozefs Dauls un apvelta savu bijušo parlamenta kolēģi Dombrovski ar Elzasas liellopu fermera cienīgu rokasspiedienu. Eiropas mēroga lielākā politiskā spēka kongress 6. un 7.martā  Dublinā nosauks ETP galīgo kandidātu EK prezidenta amatam, bet Dombrovskis ir pirmais, kurš 18.februārī oficiāli sācis cīņu partijas iekšējā konkursā. Aptuveni 30 Briselē akreditētie žurnālisti ieradušies ETP birojā fiksēt šo soli un noskaidrot Latvijas kandidāta domas par ES ekonomisko vīziju, iespējamajām reformām un to, ar ko Dombrovskis, būdams no Austrumeiropas un tikai 42 gadus vecs, ir labāks par pārējiem tobrīd vēl neoficiāli, bet kopš pagājušās nedēļas arī oficiāli pieteiktajiem Eiropas politikas metriem – bijušo Luksemburgas premjeru Žanu Klodu Junkeru (59) un pašreizējo Eiropas Savienības iekšējā tirgus komisāru francūzi Mišelu Barnjē (63).

Vācieši izvēlas Junkeru

No vairāk nekā 10 cilvēku saraksta vēl gada sākumā ETP iespējamo kandidātu vārdu skaits tagad ir sarucis līdz trijiem. No spēles izstājies gan Polijas premjerministrs Donalds Tusks, gan Somijas valdības vadītājs Jirki Katainens (kuru vismaz presē gan vēl nenoraksta), Briseles aizkulisēs vairs neapspriež arī Īrijas valdības galvu Endu Keniju un virkni citu Eiropā zināmu politiķu. Taču Dublinā gaidāmo intrigas atrisinājumu pietuvinājis fakts, ka pirms nedēļas Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītā Vācijas Kristīgo demokrātu apvienība un tās Bavārijas māsaspartija paziņojusi, ka EK prezidenta amatā vēlas redzēt Junkeru, un starptautiskā prese to nodēvējusi par skaidru izvirzīšanos priekšā Dombrovskim.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu