Revolūcija nav galā • IR.lv

Revolūcija nav galā

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Par neofašistiem dēvētā Labējā sektora pārstāvis Artjoms Skoropadskis skaidro, kādu Ukrainu vēlas redzēt šīs kustības līderi

Ar Artjomu Skoropadski tiekamies Kijevas revolucionāri noskaņoto jauniešu vidū vispopulārākajā bārā Kupidons. Tumšā pagrabā, tikai pārdesmit metru no Maidana laukuma, uzturas žurnālisti, politiķi un dzejnieki. Televizors pie sienas rāda notiekošo Neatkarības laukumā un ziņas par jaunās Ukrainas politisko dzīvi. Artjoms nokavē mūsu tikšanos par 40 minūtēm un atzīstas, ka šodien saņēmis vairāk nekā 100 zvanu un jau trīs dienas faktiski nav gulējis. Labējais sektors ir interesantākā un pieprasītākā Maidana kustība, bet viņš ir vienīgais, kam ļauts paust tās viedokli – ierindas biedriem liegts runāt, un līderis Dmitrijs Jarošs ir pārāk aizņemts. Kustības preses sekretārs nemaz neizskatās pēc radikāli noskaņota jaunieša – viņam ir moderna frizūra un manieres, kas drīzāk piestāvētu mākslas studentam.

Labējais sektors radās Maidana pirmsākumos, apvienojoties vairākām labējā spektra kustībām un partijām. «Lai mūs varētu atšķirt no kreisajiem, LGBT grupām un feministēm, lai cilvēki Maidanā zinātu, ka te ir arī citi spēki,» kustības rašanos skaidro Artjoms Skoropadskis. Ātri vien organizācija pārvērtās par iekšējo armiju – pret milicijas spēkiem izmantoja «Molotova kokteiļus», dedzināja riepas un ieņēma vairākas administratīvās ēkas. Tieši Labējam sektoram daudzi maidanieši piedēvē galveno lomu pirms divām nedēļām notikušajā valsts varas maiņā. Iespējams, šīs kustības aktīvisti gāja uzbrukumā 20.februāra rītā un zaudēja daudzus vīrus snaiperu apšaudē. Asiņains slaktiņš pievērsa visas pasaules uzmanību, un Viktora Janukoviča režīms zaudēja uzticamību pat valdošās Reģionu partijas aprindās. Jau nākamajā dienā vara valstī pārgāja opozīcijas rokās, bet Labējā sektora vadītājam Dmitrijam Jarošam piedāvāja ieņemt  Valsts drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieka amatu.

Kad runājām ar Artjomu Kijevā, Krievijas politiķi vēl nebija lēmuši par karaspēka ievešanu Krimā. Tomēr austrumu kaimiņa amatpersonas jau minēja, ka Ukrainā plaukst «neofašisms», ar to domājot tieši Labējo sektoru. Šo radikālo kustību daudzi uzskata par draudu vietējiem krieviem, un Krievija savu militāro iejaukšanos Krimā pamato tieši ar mērķi aizstāvēt tautiešus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu