Elīnas sapņu rādītāji • IR.lv

Elīnas sapņu rādītāji

1
Foto — Lauris Aizupietis, F64
Anda Burve-Rozīte

Operdziedātāja Elīna Šimkus (31) debitēs Latvijas Nacionālās operas jauniestudējumā Figaro kāzas. Viņa stāsta par plāniem mūzikā un to, kādēļ Larsa fon Trīra filmas Melanholija «zaru būda» ir tik piemērota abiem ar Vestardu

Tikšanās ar jauno Latvijas operas dīvu Elīnu Šimkus iegadās Valentīna dienā. Gaidot viņu pēc mēģinājuma norunātajā vietā – šokolādes kafejnīcā netālu no operas -, var vērot daudzus ļaudis, kuri izvēlas konfektes un saujā tur ziedus. Tas nav pirmais jautājums, ko vēlos intervijā noskaidrot – vai Elīnu šajos par banāliem uzskatītajos svētkos apsveic vīrs pianists Vestards Šimkus? Taču sarunas gaitā viņa uz to atbild. Konfekšu un ziedu vietā abi viens otram ik dienu dāvinot vērtīgāko, kas cilvēkiem ir – mīlestību, uzticību, sapratni. 

Elīnas trauslais stāvs, kā sarunā uzzinu no viņas pašas, daudziem liek pirmajā brīdī izbrīnīties – kā, vai tiešām operdziedātāja?! Harismas viņai ir pārpārēm, skaistuma arī. Smalko seju ietver mirdzoši karameļu krāsas mati, acis ir zilas kā jūra saules gaismas piesātinātā vasaras dienā. Izrādē Figaro kāzas Elīna dziedās Suzannu – Figaro skaisto līgavu, ko mēģina savaldzināt grāfs Almaviva. Darbība uz skatuves pēc argentīniešu režisora Marselo Lombardero ieceres notiek 1980.gadā Dienvidamerikā. Dzidrajam soprānam Elīnai Šimkus šī būs pirmā loma Latvijas Nacionālajā operā. Studējusi Norvēģijā, iedzīvojusies vairākās nozīmīgās lomās Igaunijas, kā arī Lietuvas opernamos, nu viņa nokļuvusi uz dzimtenes Baltā nama skatuves. Ko tas māksliniecei nozīmē, kādi ir viņas radošie plāni, un vai diviem māksliniekiem ģimenē saprasties ir vienkārši – Elīna stāsta mūsu sarunā.

Tarkovski un Bergmanu

Tā sakrita, ka dažas dienas pirms intervijas Elīnu kopā ar vīru satiku Metropolitēna operas izrādes Nāra tiešraidē kinoteātrī Citadele. Rozā dūnu jaciņā Vestardam pa priekšu viņa, stalti izslējusies, devās uz sēdvietām. Renē Fleminga, kas šajā operas iestudējumā dziedāja titullomu, ir viena no Elīnas mīļākajām skatuves māksliniecēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu