Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Ikgadējā Pasaules preses foto konkursā kategorijā Ikdiena pirmo vietu ieguvusi salvadoriešu fotogrāfa sērija Pazuduši bez vēsts — viņš dokumentēja apģērbus, kas atrasti uz nenoskaidrotos apstākļus bojā gājušu cilvēku mirstīgajām atliekām. Šī bija kāda 17—18 gadus veca sieviete, kuras līķi atrada pamestu cukurniedru plantācijā. Salvadoru, Hondurasu un Gvatemalu dēvē par Centrālamerikas melno trīsstūri, jo tas ir viens no vardarbīgākajiem reģioniem pasaulē.

Nedēļas notikumi pasaulē


Igaunija un Krievija parakstījusi abu valstu robežlīgumu,
kas bija nonācis strupceļā 2005.gadā. 2012.gadā process tika no jauna atsākts, un tagad līguma teksts ir papildināts ar diviem būtiskiem teikumiem. Pirmajā puses apstiprina, ka līgums regulē tikai ar valsts robežu saistītos jautājumus. Otrs teikums apstiprina, ka nevienai no pusēm pret otru nav teritoriālu pretenziju. Līgums būs jāapstiprina abu valstu parlamentiem.

Ar asinsizliešanu – deviņu cilvēku nāvi un aptuveni simt ievainoto – otrdien Ukrainas galvaspilsētā Kijevā notika Neatkarības laukuma «attīrīšana» no opozicionāriem jeb varas nosauktā pretterorisma akcija. Ka «tīrīšana» saskaņota ar prezidentu Viktoru Janukoviču, kļuva skaidrs pēc paziņojuma – ar opozīciju viņš tiksies tikai pēc Neatkarības laukuma atbrīvošanas. Varas iestādes faktiski slēdza Kijevu, pārtraucot sabiedriskā transporta kustību, bet milicija vakarā devās uzbrukumā opozīcijas telšu pilsētiņai, lai gan laukumā atradās vairāki tūkstoši cilvēku. Milicijas vienības pret neapbruņotiem cilvēkiem lietojušas šaujamieročus, darbā laisti bruņutransportieri un ūdensmetēji.

Bez rezultātiem Ženēvā beidzies Sīrijas miera sarunu otrais raunds, jauns sarunu datums nav noteikts, paziņojis ANO un Arābu līgas sūtnis un sarunu vidutājs Lahdars Brahimi. Jaunas sarunas ir bezjēdzīgas, ja Bašara al Asada režīms atsakās apspriest pārejas valdību, paziņoja opozīcija. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu