Diskriminācija, par kuru nerunā • IR.lv

Diskriminācija, par kuru nerunā

7

 

Pagājušās nedēļas žurnālā izlasīju Anhelitas Kamenskas viedokli par latviešu valodas mācīšanu mazākumtautību skolās un pilnībā tam piekrītu. Nav nepieciešams citu tautību bērniem visus priekšmetus mācīt latviešu valodā, jo viņi jau tāpat ir labi apguvuši latviešu valodu un darba tirgū ir daudz konkurētspējīgāki par latviešu jauniešiem. Pašlaik ir pavisam cita problēma, proti, latviešu jauniešu nespēja iekļauties darba tirgū krievu valodas nezināšanas dēļ. Tikai par šo problēmu neviens skaļi nerunā un neraksta. Kāpēc latviešu jaunieši brauc strādāt uz Angliju un Īriju? Daļa tādēļ, ka nevar šeit atrast labi algotu darbu, bet daļa arī tādēļ, ka krievu valodas nezināšanas dēļ nevar atrast darbu vispār. Tā ir reāla problēma.

Mana 19 gadus vecā meita pēc vidusskolas beigšanas nezināja, ko grib studēt, tāpēc nolēma gadu strādāt un tad izdarīt savu izvēli. Taču darbu viņa nav atradusi līdz pat šai dienai tikai tāpēc, ka nezina krievu valodu.

Mēs dzīvojam Vidzemes mazpilsētā latviskā vidē, skolā meita krievu valodu nemācījās un nevar sazināties šajā valodā. Darba mazpilsētā nav, tāpēc viņa jau pusgadu sūta CV dažādiem tirdzniecības uzņēmumiem Rīgā, bet visur ir viena problēma – prasa krievu valodas zināšanas. Kad meita atbild, ka neprot krievu valodu, viņai pavēsta, ka tālāka saruna nav iespējama. Meitas draudzene dabūja darbu veikalā Drogas, pārrunās ar viņu bez brīdinājuma sāka runāt krieviski, un darbu viņa dabūja tikai tāpēc, ka saprata, ko viņai jautā, un varēja atbildēt. Paskatieties darba sludinājumus – gandrīz visos prasa labas krievu valodas zināšanas! Meita nopietni apsver domu braukt strādāt uz Angliju, jo angļu valodu prot. Valsts nodarbinātības aģentūrā ir palielinājies pieprasījums pēc krievu valodas kursiem, jo latviešu jaunieši nezina krievu valodu, kas tiek prasīta apkalpojošajā sfērā un ne tikai tur. Domāju, ka būtu nevis krievu bērni pilnībā jāmāca latviešu valodā, bet latviešu skolās jāievieš otra obligātā svešvaloda – krievu valoda, jo pretējā gadījumā latviešu jaunieši nespēj konkurēt ar krievu jauniešiem darba tirgū Latvijā. Lūk, par ko vajadzētu uzrakstīt jūsu žurnālam, nevis par to, ka krievi atkal tiks kaut kādā veidā diskriminēti. Pašlaik diskriminēti tiek latviešu jaunieši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu