Okeāna aiznestais • IR.lv

Okeāna aiznestais

3
Hosē Alvarenga: «Fiziskas mocības mani māca tikai tad, kad uznāca slāpes. Par laimi, kad atkal izbadējos vai pamatīgi izslāpu, man vienmēr izdevās noķert kādu uz laivas malas nosēdušos putnu.»

2012.gada decembrī Hosē Alvarenga (37) devās jūrā zvejot un vairs neatgriezās. Tagad – pēc nepilniem 14 mēnešiem – viņš izkāpa krastā citā Klusā okeāna malā

Divi zemnieki, kas dzīvo nomaļā un mazapdzīvotā salā Klusajā okeānā, nupat bija atgriezušies no rīta darbiem savā kokospalmu birzī. Pēkšņi viņus samulsināja skaņa, kas izklausījās pēc kusla palīgā sauciena. Vīrs un sieva izgāja no savas primitīvās būdas un neticēja acīm – uz kaimiņu salas stāvēja pilnīgi kails baltais cilvēks, rokā cieši sagrābis nazi un kaut ko atkārtodams svešā mēlē.

Emijai Libokmeto (38) un Raselam Laikedrikam (49) uzreiz bija skaidrs, ka svešinieks vienkārši ir izskalots viņu krastos. «Redzējām, ka viņš nav vietējais, jo cita ādas un matu krāsa. Viņš kliboja un zvārojās,» stāsta Eimija. Tiesa, tobrīd viņi pat iedomāties nevarēja, ka šis svešinieks ar izspūrušiem matiem un garu bārdu ir 37 gadus vecs haizivju un garneļu zvejnieks, kas, bezpalīdzīgi dreifējot, okeānā pavadījis nepilnus 14 mēnešus, un viņa laiva no Meksikas līdz Māršala salām nopeldējusi vismaz 10 400 km.

«Otra sala ir tik tuvu, ka mēs varējām saskatīt vīrieša seju. Viņš šūpojās no vienas kājas uz otru un izskatījās, ka tūlīt pat nogāzīsies. Nodomāju – varbūt pārkritis pāri kāda kuģa bortam un izpeldējis krastā,» stāsta zemniece. Viņa ar vīru pa sēkli pārgāja uz kaimiņu salu un ar žestiem mudināja svešinieku nomest nazi. Pārgurušais vīrietis sabruka smiltīs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu